Γερμανία - Νέος υπουργός Υγείας: Ζήτημα χρόνου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους

Η Γερμανία επιταχύνει τους εμβολιασμούς. Χθες Πέμπτη εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ. Το πρώτο στοίχημα της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι να αυξηθούν μέσα στις επόμενες μέρες οι εμβολιασμοί έτσι ώστε μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν εμβολιαστεί 30 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σήμερα το πρωί το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε, όπως αναμένονταν, πράσινο φως στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών θέτοντάς τους διορία μέχρι τις 15 Μαρτίου για να εμβολιαστούν ή να καταθέσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Στην παρθενική του εμφάνιση στη βουλή ως υπουργός Υγείας ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ τόνισε στην ομιλία του ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η μάχη κατά της πανδημίας, προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα είναι η προστασία του πληθυσμού και ο γρήγορος τερματισμός της υγειονομικής κρίσης.

«Να αναχαιτίσουμε την Δέλτα και να αποτρέψουμε την Όμικρον»

O νέος υπουργός, ο οποίος ας σημειωθεί διετέλεσε καθηγητής Ιατρικής στην Κολωνία, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση Σολτς θα πετύχει τον στόχο των 30 εκατομμυρίων εμβολιασμών μέχρι το τέλος του χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι όποιος θέλει να εμβολιαστεί θα μπορέσει να το πράξει, μιας και τα αποθέματα εμβολίων επαρκούν. Παράλληλα κατέστησε ωστόσο σαφές ότι και αυτοί οι εμβολιασμοί δεν αρκούν για να ηττηθεί οριστικά η πανδημία.

Στόχος μας είναι, είπε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, να περιορίσουμε αισθητά την μετάλλαξη Δέλτα μέχρι τα Χριστούγεννα έτσι ώστε ο πληθυσμός να μετακινηθεί με ασφάλεια για τις γιορτές: «Θέλουμε να αναχαιτίσουμε την Δέλτα και να αποτρέψουμε όσο είναι δυνατόν την Όμικρον», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Ζήτημα χρόνου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους»

Την ίδια στιγμή, σε προδημοσίευση συνέντευξης στο περιοδικό Der Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα, ο Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί αυτονόητο ότι όταν, τη νέα χρονιά, περάσει από την βουλή, ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολισμός, θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν πειθαρχούν. Είπε μάλιστα ότι τα πρόστιμα θα αυξάνονται σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. «Είμαι ωστόσο βέβαιος, είπε ο υπουργός Υγείας, ότι πολλοί θα σπεύσουν να εμβολιαστούν μόλις ανακοινωθεί ότι δρομολογείται υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους».

Παράλληλα ο νέος υπουργός Υγείας τάχθηκε, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των νηπιαγωγών. «Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στη διάθεσή μας η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει πολύ περισσότερο τα παιδιά από τις γνωστές μας μεταλλάξεις», είπε ο Καρλ Λάουτερμπαχ προσθέτοντας ότι τα παιδιά προσβάλλονται συχνότερα και νοσούν βαρύτερα για αυτό και καθίσταται ολοένα και σημαντικότερος ο εμβολιασμός τους.

Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος