Σάλος στη Γερμανία με την Μανουέλα Σβέζιγκ: Αποκαλύψεις για δοσοληψίες με την Nord Stream 2 AG

Ήταν ένα από τα ανερχόμενα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών στο πεδίο της ομοσπονδιακής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Η 42χρονη Μανουέλα Σβέζιγκ διετέλεσε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων στη δεύτερη κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ (2013-2017). Έκτοτε είναι πρωθυπουργός του βορειοανατολικού γερμανικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου –Πομερανίας, καθώς και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών. Η ασθένειά της με καρκίνο του μαστού την ανάγκασε για ένα διάστημα να κάνει προσωρινά πίσω για λόγους υγείας, για να επιστρέψει όμως σύντομα στο πόστο της.

Πέρα όμως από το πολλά υποσχόμενο πολιτικό προφίλ της, υπάρχει και μια «σκοτεινή» σελίδα στο βιογραφικό της. Η άνευ όρων, κατά πολλούς, στήριξη του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2, για τον οποίο το συγκεκριμένο γερμανικό κρατίδιο διαδραμάτιζε ανέκαθεν κομβικό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης – αλλά και της φιλορωσικής στάσης των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής στην περιοχή την Μανουέλα Σβέζιγκ. Η επιτυχία του αμφιλεγόμενου αγωγού είχε μάλιστα αναχθεί και σε προσωπικό στοίχημα της Σβέζιγκ, ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που έφερνε χρήμα και θέσεις εργασίας στο κρατίδιο.

Το αμφιλεγόμενο περιβαλλοντικό ίδρυμα

Τα πράγματα άλλαξαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για τη Μανουέλα Σβέζιγκ, η οποία αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η στήριξη στον Nord Stream 2 ήταν λάθος, αναθεωρώντας δημόσια την πολιτική της. Ωστόσο αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν αρκετές για τους επικριτές της. Αφορμή έδωσαν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες αποκαλύψεις για στενές επαφές της πολιτικής ηγεσίας του κρατιδίου με την εταιρεία Nord Stream 2 AG, θυγατρική της ρωσικής Gazprom -στις οποίες ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατείχε καίρια πόστα.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν ειδικότερα άγνωστες πτυχές ενός σκιώδους Ιδρύματος για το Κλίμα και το Περιβάλλον, το οποίο ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του κρατιδίου επί πρωθυπουργίας Σβέζιγκ και το οποίο φαίνεται ότι χρηματοδοτείται μέσω αδιαφανών διαδικασιών με αμφιλεγόμενες δωρεές ύψους 20 εκατομμυρίων από την κοινοπραξία Nord Stream 2 AG.

Με τη σειρά του το επίμαχο ίδρυμα φέρεται να συνέδραμε το 2021 στην ολοκλήρωση των έργων για τον αγωγό στη Βαλτική, τα οποία όμως πάγωσαν μετά την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ίδρυμα για το Κλίμα και το Περιβάλλον φαίνεται ότι ασκούσε σημαντική επιρροή στην τοπική πολιτική σκηνή, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν σταμάτησε τη λειτουργία του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγογός ότι δραστηριότητες που σχετίζονταν με τον αγωγό είχαν παγώσει.

Έντονες πιέσεις αλλά η ίδια δεν παραιτείται

Γεγονός είναι επίσης ότι η Μανουέλα Σβέζιγκ βρίσκεται εδώ και καιρό υπό πίεση, με την αντιπολίτευση αλλά και μέλη της συγκυβέρνησης στο Βερολίνο να ζητούν απαντήσεις ή ακόμη και την παραίτησή της. «Εάν τα δημοσιεύματα αληθεύουν, ότι δηλαδή ρωσικές εταιρείες είχαν λίγο-πολύ ανεμπόδιστη πρόσβαση στην τοπική κυβέρνηση και ότι εξαιτίας τους το κρατίδιο στερήθηκε φόρους, τότε η κυρία Σβέζιγκ δεν θα μπορέσει να αντέξει», δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς.

Και ο Άντον Χοφράιτερ, πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου από τους Πρασίνους θεωρεί «δικαιολογημένη» την κριτική προς την Μανουέλα Σβέζιγκ, χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό» το γεγονός ότι ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή η κυβέρνηση του κρατιδίου συνέχισε να προωθεί τον αγωγό μέσω του συγκεκριμένου ιδρύματος.

Προς το παρόν πάντως η Μανουέλα Σβέζιγκ δεν παραιτείται. «Με τη σημερινή γνώση ήταν λάθος η στήριξη του αγωγού» δήλωσε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland. Τόνισε όμως ότι στο παρελθόν η στήριξη του αγωγού Nord Stream 2 είχε κριθεί σημαντική από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, με αποτέλεσμα τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και η ίδια ως τοπική πρωθυπουργός να κάνουν τις απαραίτητες επαφές. Όσο για την ίδρυση του επίμαχου ιδρύματος, η ίδια τονίζει ότι έγινε με ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών, των Χριστιανοδημοκρατών και της Αριστεράς.

Πηγή: DW / Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo