Γερμανία-Λευκορωσία: Ο Μάας απαιτεί ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την τύχη Κολέσνικοβα

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Xάικο Μάας ζήτησε από τους αρμόδιους πολιτικούς της Λευκορωσίας «να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη της πολιτικού της αντιπολίτευσης Μαρίας Κολέσνικοβα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ γι αυτήν.Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD)  πολιτικός στην εφημερίδα "Bild". 

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία πιστεύει ότι η 38χρονη και δύο από τους συνεργάτες της έχουν απαχθεί ή συλληφθεί. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα έναν αυτόπτη μάρτυρα, ότι η Κολέσνικοβα είχε συρθεί προς ένα μίνι λεωφορείο από αγνώστους. Οι αρχές δήλωσαν άγνοια για την εξαφάνιση.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί επίσης για την εξαφάνιση των μελών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία. «Ανησυχούμε βαθιά για τη συνεχιζόμενη καταστολή και τον εκφοβισμό του πληθυσμού», δήλωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ  Μπορέλ.  

Η Κολέσνικοβα είναι μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του δημοκρατικού κινήματος στη Λευκορωσία. Για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Λουκασένκο. Χθες, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 600 άτομα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας. Τις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες ο Λουκασένκο ανακηρύχθηκε νικητής με πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση τις χαρακτηρίζει εκλογική απάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ