Γερμανία: Διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος των μελών ενός δικτύου χάκερ που συνδέεται με τη Ρωσία

Μεγάλη επιχείρηση - Οι χάκερ πιστεύεται ότι έχουν στοχοποιήσει περισσότερες από 600 εταιρείες και οργανισμούς σε όλον τον κόσμο.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι ταυτοποίησαν τα κυριότερα μέλη ενός διεθνούς δικτύου χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία, και πιστεύεται ότι έχουν στοχοποιήσει περισσότερες από 600 εταιρείες και οργανισμούς σε όλον τον κόσμο.

Η μεγάλη επιχείρηση διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ (FBI) και τη Europol.

Το δίκτυο αυτό πιστεύεται ότι ευθύνεται για μια μεγάλη επίθεση στο βρετανικό σύστημα υγείας το 2017 αλλά και άλλες, μικρότερες επιθέσεις εναντίον εταιρειών και οργανισμών σε όλον τον κόσμο. Στη Γερμανία, μεταξύ των θυμάτων του ήταν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ και ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Funke, το 2020.

Έπειτα από πολυετείς έρευνες, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εφόδους στη Γερμανία και την Ουκρανία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της δικαστικής αστυνομίας της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας, που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών υπόπτων που φέρονται ότι έχουν «δεσμούς με τη Ρωσία».

Στις έρευνες συμμετείχαν επίσης οι αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας και τη Ολλανδίας.

Το δίκτυο, που χρησιμοποιούσε διάφορα προσωνύμια, όπως Indrik Spider ή DoppelSpider κατηγορείται για «ψηφιακό εκβιασμό» και «δολιοφθορά ηλεκτρονικών συστημάτων». Μόλυνε τους υπολογιστές των θυμάτων του με ένα λυτρισμικό με στόχο να αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει «το διεθνή χαρακτήρα των κυβερνοεπιθέσεων, των δραστών και των θυμάτων τους» ανέφερε ο υπεύθυνος αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο της γερμανικής αστυνομίας, Μάρκους Χάρτμαν. «Όμως η επιτυχία της επιχείρησής μας αποδεικνύει επίσης ότι και εμείς, οι δυνάμεις της τάξης, είμαστε ικανοί να δρούμε σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί γερμανικοί ιστότοποι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι αεροπορικών εταιρειών, έχουν δεχτεί παρόμοιες επιθέσεις για τις οποίες οι αρχές θεωρούν ότι ευθύνονται ομάδες Ρώσων χάκερ. Τέτοιες επιθέσεις είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν, το 2015 εναντίον της Μπούντεσταγκ και εναντίον του γραφείου της πρώην καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ