Γερμανία: Έφεδρος αξιωματικός θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό των Ρώσων

Ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θεωρείται Γερμανός έφεδρος αξιωματικός, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα δίωξη από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ένας έφεδρος αξιωματικός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και κάποιοι εργαζόμενοι στον κλάδο των ιδιωτικών επιχειρήσεων παρείχαν επί χρόνια πληροφορίες σε ρωσική μυστική υπηρεσία. Ανάμεσα στα θέματα που τους απασχολούσαν, αναφέρει ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, ήταν ο γερμανορωσικός αγωγός Νord Stream 2.

Σε βάρος του 65χρονου έφεδρου αξιωματικού, ο οποίος ενεργούσε ως σύνδεσμος ομάδας εφέδρων στην περιοχή διαμονής του, έχουν απαγγελθεί ήδη κατηγορίες, ενώ η δίκη θα διεξαχθεί στο Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο στο Ντίσελντορφ. «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι εργαζόταν για ξένη μυστική υπηρεσία, εναντίον της Γερμανίας και ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχε διαβιβάσει έγγραφα και πληροφορίες, από δημόσιες αλλά και μη δημόσιες πηγές».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που εντοπίζονται στη Γερμανία ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή ένας Ρώσος δικάζεται σε δικαστήριο του Μονάχου για κατασκοπεία σχετικά με την έρευνα γύρω από τους πυραύλους, ενώ ένας ακόμη ύποπτος είχε διαβιβάσει κατόψεις κτιρίων του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Σε άλλη περίπτωση, ένας πρώην υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο θεωρείται ότι απέσπασε έναντι αμοιβής έγγραφα για λογαριασμό ρωσικών υπηρεσιών.

Πηγή: skai.gr