Γερμανία-Covid-19: Ενισχυτική δόση σε όσους συμπληρώνουν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους

Όλοι όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό τους κατά της Covid-19 μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο, όπως είπε ο (υπηρεσιακός) ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, «μας πλήττει ήδη με μεγάλη ορμή».

Οι υπουργοί Υγείας, οι οποίοι συνεδρίαζαν από χθες, Πέμπτη, στο Λιντάου της Βαυαρίας με φυσική παρουσία για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, αποφάσισαν να επιτρέψουν σε όσους έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους να λάβουν και την αναμνηστική δόση, παρά την σύσταση της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολισμού (Stiko), η οποία για την ώρα αφορά μόνο τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και τις ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών ή ευπαθών. Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται από τους οικογενειακούς ιατρούς, τα κινητά συνεργεία και τα κέντρα εμβολιασμού. «Έχουμε μπροστά μας μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες», συμπλήρωσε ο κ. Σπαν.

Οι υπουργοί αποφάσισαν μεταξύ άλλων γενική και αυστηρή εφαρμογή του κανόνα για πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και όσους προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ (Κανόνας 3G) και πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (Κανόνας 2G), σε περιοχές που σημειώνεται έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι υπουργοί αποφάσισαν ακόμη ότι, όπου απαιτείται επιπλέον προστασία, όπως σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης, θα πρέπει να επιβληθούν υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ, όχι μόνο για το προσωπικό, αλλά και για τους επισκέπτες.

«Έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς», τόνισε ο κ. Σπαν και απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για εμβολιασμό, τόσο πρωτογενή όσο και ενισχυτικό. «Το πόσο κρίσιμης σημασίας είναι και ο ενισχυτικός εμβολιασμός, το αντιληφθήκαμε ξεκάθαρα μόλις τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η ομοσπονδία θα ενισχύσει οικονομικά την εκστρατεία εμβολιασμού στα κρατίδια.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την άποψή του ότι «υπάρχει μεγάλη ένταση στην κοινωνία και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διχασμό». Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των ενηλίκων.

«Η κατάσταση είναι κάποιες φορές δραματική, ανησυχητική και κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ, ο οποίος προεδρεύει αυτή την περίοδο της Διάσκεψης των υπουργών Υγείας. «Κατά την άποψή μου, βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», τόνισε και ζήτησε να μην τερματιστεί η «κατάσταση επιδημίας σε εθνικό επίπεδο», η οποία εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου. Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να συνεδριάσει για το θέμα εκτάκτως στις 18 Νοεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ χαρακτήρισε πάντως σε συνέντευξή του στην Welt «απολύτως κατανοητή» μια ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού, όσο 17 εκατομμύρια άτομα δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί καθόλου, αν και εξέφρασε και αυτός την επιφύλαξη ότι «ενδεχομένως η όλο και μεγαλύτερη πίεση να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα». Τάχθηκε ωστόσο ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ, όπου υπάρχει επιπλέον ανάγκη.

Ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, από την πλευρά του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τελικά ένα νέο lockdown να καταστεί απαραίτητο και ζήτησε επαναφορά των δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση και ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο, ο οποίος επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες στο κρατίδιό του δεν θα επαρκούν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σήμερα στη Γερμανία σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού με 37.120 περιστατικά, από 33.949 το προηγούμενο 24ωρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ