Γερμανία: Αρνητές εμβολίου στο στρατό– Έρευνα για διασυνδέσεις στρατιωτών στο «γερμανικό QAnon»

Ο εμβολιασμός είναι πλέον υποχρεωτικός και στον γερμανικό στρατό, την Μπούντεσβερ. Μέχρι στιγμής στην πλειονότητά τους οι Γερμανοί στρατιώτες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, από την επίσημη καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού στον γερμανικό στρατό μέχρι σήμερα, έχουν κινηθεί δεκάδες πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος στρατιωτών που αρνούνταν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Άμυνας, τα οποία περιήλθαν στη διάθεση του Spiegel, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τελούν υπό διερεύνηση για πειθαρχικά παραπτώματα 50-60 στρατιώτες, οι οποίοι αρνούνται τον εμβολιασμό.

Για τους περίπου 180.000 Γερμανούς στρατιώτες η άρνηση εμβολιασμού ισοδυναμεί με άρνηση υπακοής εντολών, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή τους από τους κόλπους της Μπούντεσβερ.

Συγκεκριμένα βάσει του κώδικα που ισχύει για τον γερμανικό στρατό κάθε στρατιώτης οφείλει να πράττει τα δέοντα για τη διατήρηση της προσωπικής του υγείας αλλά και να ανέχεται ιατρικά μέτρα ακόμη και παρά τη θέλησή του, εάν αυτά αποσκοπούν στην πρόληψη ή την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών (Άρθρο 17a Soldatengesetz).

Διασυνδέσεις στρατιωτών με το κίνημα των Querdenker;

Την ίδια ώρα το ειδησεογραφικό δίκτυο ntv αναφέρει ότι η Γερμανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) ερευνά ειδικότερα υποθέσεις μεμονωμένων στρατιωτών, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται στενά με το λεγόμενο κίνημα των Querdenker - ένα κράμα αρνητών του εμβολιασμού, υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας αλλά και ακροδεξιών.

Μάλιστα σύμφωνα με αναφορά στην Επιτροπή Άμυνας της επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ, αρκετοί εκ των στρατιωτών που βρίσκονται υπόλογοι έχουν προσελκύσει και στο παρελθόν το ενδιαφέρον των αρχών εξαιτίας πιθανών διασυνδέσεων με ακροδεξιούς κύκλους.

Όπως σημειώνει τέλος το ntv, αίσθηση είχε προκαλέσει πρόσφατα η υπόθεση στρατιώτη στη Βαυαρία, ο οποίος μέσω βίντεο ζητούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποσύρει πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και φυσικά την υποχρέωση εμβολιασμού, καλώντας τους Γερμανούς στρατιώτες να αναλάβουν δράση, προστατεύοντας τους διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους κατά των περιοριστικών μέτρων, κι αν χρειαστεί, να συγκρουστούν με την αστυνομία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο o ίδιος είχε εμφανιστεί και σε αντιεμβολιαστική διαδήλωση εξαπολύοντας απειλές, συχνά με βία.

Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη