Γαλλικό μπλόκο σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

«Φρένο» στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έβαλε το Παρίσι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γαλλία, είχε προαναγγείλει τις επιφυλάξεις της για την πρόοδο των δυο χωρών και δεν άλλαξε στάση παρά τις προειδοποιήσεις της Γερμανίας ότι με την κίνηση αυτή μπορεί να διακυβευθεί η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το Παρίσι απέρριψε το σχέδιο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες το 2020, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.

Με τη Γαλλία συντάχθηκε και η Ολλανδία, που συμμερίζεται τις ανησυχίες για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Μίκαελ Ρόθ λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε σήμερα σε θέση να ικανοποιήσουμε τις υποσχέσεις που επανειλημμένα έχουμε δώσει σχετικά με της διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση παραπέμπεται στη Σύνοδο που θα γίνει στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, η οποία έχει ήδη μια βεβαρυμένη ατζέντα που περιλαμβάνει το Brexit αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία.

Πηγή: skai.gr