Στην τελική ευθεία για τις εκλογές οι Γάλλοι: Ψηφίζουν Μακρόν για να αποφύγουν τη Λεπέν

Του απεσταλμένου μας στο Παρίσι, Αντώνη Αντζολέτου

Η μεγάλη δοκιμασία του debate τελειώσε και τα επιτελεία του Μακρόν και της Λεπέν κάνουν τον απολογισμό τους. O σημερινός πρόεδρος επικράτησε στα σημεία σύμφωνα με δημοσκόπους και αναλυτές. Το μεγάλο λάθος που θα έφερνε την ανατροπή δεν έγινε. 15,6 εκατομμύρια Γάλλοι είδαν την τηλεμαχία. Ίσως κάποιος περίμενε να ήταν περισσότεροι. Όσοι την έχασαν ενημερώθηκαν την επόμενη ημέρα από το ίντερνετ, την τηλερόαση, το ραδιόφωνο ή και φίλους. Η σύγκρουση των δυο μονομάχων την εξουσίας, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο Παρίσι που κινείται στο ρυθμό της κάλπης της Κυριακής. Μπορεί αφίσες ή εκλογικά κέντρα στους δρόμους να μην υπάρχουν, όμως οι συζητήσεις "για το ποιος μπορεί καλύτερα" δίνουν και παίρνουν στα καφέ της πόλης που είναι γεμάτα μέσα - έξω. 

Οι Παριζιάνοι έχουν ξεχάσει τον κορωνοϊό, τις μάσκες στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις έχουν αφήσει σπίτι τους, όμως εξαιτίας του "θρίλερ" του πρώτου γύρου δεν γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική. Οι πιο πιστοί δίνουν το παρών στις προεκλογικές συγκέντρωσεις. Δεν είναι βέβαια η πλειοψηφία. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν που τον στηρίζουν απλώς για να μη βγει η Λεπέν. Παρακολουθούν τις εξελίξεις, δεν ανήκουν στους αναποφάσιστους ή σε αυτούς που δεν θα πάνε στα παραβάν την Κυριακή, όμως είναι γεγονός πως δεν τους έχει συνεπάρει το εκλογικό του πρόγραμμα. Και από τη στιγμή που η ψήφος δεν συνοδεύεται από αιτιολογία το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.

Το βλέμμα και των δυο είναι στραμμένο στον Ζαν Λικ Μελανσόν. Το 22% που πήρε δεν χαρίστηκε έτσι απλά στον Μακρόν, απλώς δεν δόθηκε στη Λεπέν. Τον τελευταίο λόγο, όμως τον έχουν οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί. Δεν είναι τυχαιό πως ο πρόεδρος επέλεξε να βρεθεί στον Σεν-Σεν-Ντενί, μια περιοχή όπου ο αριστερός υποψήφιος έλαβε κοντά στο 60% στον πρώτο γύρο. Στέλνει συνεχώς μηνύμα προς τον πιο ριζοσπαστικό χώρο, καθώς τον βοηθάει και το παρελθόν του. Υπενθυμίζεται πως έχει υπηρετήσει σε πολλά κορυφαία πόστα δίπλα στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Και τον χώρο της οικολογίας δεν τον αφήνει έξω από το κάδρο. Φάνηκε άλλωστε και στο debate, καθώς στόχος του είναι να απορροφήσει όλο το 4,6% του Γιανίκ Ζαντό. 

Αυτές τις κινήσεις τις κάνει ο Μακρόν γιατί και η Λεπέν έχει διερύνει τη βάση της και επιχειρεί να προσεγγίσει πέρα από τη δεξιά ψηφοφόρους από την αριστερά, αλλά και όσους απείχαν από τον πρώτο γύρο. Για αυτό άλλωστε δεν εφησχυχάζει. Κάλεσε όσους τον στηρίζουν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Γάλλους να τον στηρίξουν. Το πάθημα του πρώτου γύρου έγινε μάθημα...

Αν πάντως ο τωρινός κάτοικος του Elysee επικρατήσει θα έχει πολύ σύντομα έναν νέο πονοκέφαλο μπροστά του. Τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που γίνονται με το πλειοψηφικό σύστημα. Και εκεί ο Μελανσόν, που δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά να μπει σφήνα στον διπολισμό Μακρόν - Λεπέν, έχει ήδη δείξει πως τον ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα. Οδηγός για όλες τις εξελίξεις θα είναι η Κυριακή...

Πηγή: skai.gr