Προβάδισμα Μακρόν με διψήφια διαφορά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Του απεσταλμένου μας στο Παρίσι, Αντώνη Αντζολέτου

Το μόνο γεγονός που τάραξε την Παρασκευή τους προεκλογικούς ρυθμούς στους οποίους κινείται το Παρίσι ήταν ο αποκλεισμός της πλατείας του Αγίου Αυγουστίνου από πολλές αστυνομικές δυνάμεις εξαιτίας μιας πληροφορίας για ένα ύποπτο αντικείμενο στην περιοχή. Στα 400 μέτρα πιο πέρα, στη Rue du Rocher, στο νούμερο 68,  το στρατηγείο του Εμανουέλ Μακρόν δεν επηρεάστηκε ούτε από αυτό το περιστατικό. Το επιτελείο του Γάλλου προέδρου, που έχει ανάψει στο φουλ τις μηχανές, μελετούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έκανε συσκέψεις και διευθετούσε τις εκκρεμότητες που είχαν μείνει. Από σήμερα τα μολύβια κατεβαίνουν, καθώς την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες και ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Το μήνυμα που έστελναν συνεχώς από το κόμμα του Μακρόν είναι πως η αισιοδοξία που υπάρχει δεν πρέπει να μετατραπεί σε εφησυχασμό. «Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη» ήταν το μότο που κυριαρχούσε στο επταώροφο κτίριο. Και ένα μεγάλο "avec vous" με άσπρα γράμματα υποδεχόταν Γάλλους και ξένους στην είσοδο των γραφείων του "La Republique En Marche!". Από το ντιμπέιτ και μετά ο Μακρόν απέκτησε έναν επιπλέον δημοσκοπικό αέρα που του δίνει διψήφια διαφορά. Αναλυτές στη Γαλλία υποστηρίζουν πως θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να νικήσει η Λεπέν, που παρ΄όλα αυτά αποδεικνύεται ανθεκτική. Ο σημερινός πρόεδρος προηγείται με 56,2% έναντι 43,8% σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που υπολογίστηκε από το Bloomberg στις 21 Απριλίου. 

Η Λεπέν δεν έχει πλέον χρόνο για να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Εκτός και αν οι κάλπες κρύβουν κάποιο μυστικό που δεν έχει αποκαλυφθεί. Η υποψήφια της ακροδεξιάς βρέθηκε χθες στο Πα ντε Καλαί, ένα δικό της "κάστρο", όπου κατέγραψε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό της στον πρώτο γύρο (38,7% έναντι 24,6% του Εμανουέλ Μακρόν). Από εκεί εξαπέλυσε την τελευταία της επίθεση κατηγορώντας τον ανθυποψήφιό της για αλαζονεία.  Δεν είναι λίγοι όσοι στη Γαλλία κάνουν από τώρα μια προβολή στο 2027. Αν δηλαδή θα επιχειρήσει για τέταρτη φορά να διεκδικήσει την προεδρία με μεγαλύτερες προσδοκίες, αφού δεν θα έχει αντίπαλο τον σημερινό πρόεδρο. Και ίσως η "μεταμόρφωσή" της να συνεχιστεί και να εμφανιστεί περισσότερο μετριοπαθής από καθε άλλη φορά.

Το βλέμμα του Μακρόν, πάντως εξακολουθεί να είναι προς την πλευρά του Μελανσόν. Αν καταφέρει να εξασφαλίσει την Κυριακή το 50% των ψηφοφόρων του υποψηφίου της αριστεράς η νίκη του θα είναι ξεκάθαρη. Γιατί εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων υποστηρικτών του θα διαλέξουν είτε μια ψήφο διαμαρτυρίας (π.χ άκυρο) είτε την αποχή, αλλά όχι τη Λεπέν. Σε αυτή την δεκαπενθήμερη προεκλική καμπάνια ο Μακρόν εμφανίστηκε σαφώς πιο προσιτός σκύβοντας στα προβλήματα των πολιτών. Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό "France Inter" παραδέχτηκε πως δεν κατάφερε "να δώσει την προοπτική της προόδου και της ασφάλειας στη γαλλική μεσαία και εργατική τάξη". Στους εκπαιδευτικούς υποσχέθηκε αύξηση 10% μέσα στο 2023. 

Πηγή: skai.gr