Γαλλικές εκλογές: Νικητής του πρώτου γύρου ο Μακρόν με 27,35%

Με νίκη του Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν - όπως αναμενόταν- στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις  24 Απριλίου, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος, καθώς σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων ο Γάλλος Πρόεδρος περνά ως "φαβορί" στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 27,35% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν το 23,97% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν το 21,71%.

Η στάση των κομμάτων στον β’ γύρο

Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο τάσσονται κατά της ψήφου στην Λεπέν.

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.
«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ...δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν... δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του σήμερα προς τους υποστηρικτές του.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό και ο υποψήφιος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ζήτησαν να ψηφιστεί ο Μακρόν στις 24 Απριλίου για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει το Παλάτι των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Η υποψήφια των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, του κόμματός του, η Βαλερί Πεκρές, δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

"Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν", δήλωσε.

Ο Ερίκ Ζεμούρ, από την άλλη, υποστηρίζει την Λεπέν.

Τι προβλέπει δημοσκόπηση για τον β΄γύρο 

Ποσοστό 52% στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 48% της Μαρίν Λεπέν, δίνει ενόψει δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM χθες Κυριακή.

Ο β΄γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.

Πηγή: skai.gr