Γαλλικές εκλογές: Μάχη στήθος με στήθος για το προβάδισμα -Τα πρώτα exit polls

Σε απόλυτο ντέρμπι μεταξύ Μακρόν και Λεπέν έχουν εξελιχθεί οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ενώ οι κάλπες για τον πρώτο γύρο έκλεισαν στις 9 μμ ώρα Ελλάδας και αναμένονται τα επίσημα exit polls από τα γαλλικά μέσα.

Το θρίλερ της αναμέτρησης, που διεξάγεται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενισχύουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από βέλγικα μέσα που δείχνουν παρ' ολίγον ισοπαλία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, τροφοδοτώντας το κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβασή τους στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου. Ο Μακρόν έχει συγκεντρώσει 24,7%, ενώ η Λεπέν 23,5%, σύμφωνα με exit poll που επικαλείται η βελγική εφημερίδα "La Libre".

Όσον αφορά στους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει ποσοστό 19% και οι Έρικ Ζεμούρ και Βαλερί Πεκρές έχουν ισοπαλία στο 8%.

Σύμφωνα με άλλο exit poll, η σειρά των υποψηφίων είναι παρόμοια. Ο Μακρόν και η Λεπέν διαδέχονται ο ένας τον άλλο στενά: 25,2% για τον πρώτο και 24% για τη δεύτερη. Ο Μελανσόν συγκεντρώνει το 20%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται η αποχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Μακρόν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο, μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Πηγή: skai.gr