Γαλλικά MME: Πρόταση Μακρόν για διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Γαλλικά MME: Πρόταση Μακρόν για διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Γαλλίας- Τουρκίας, με γαλλικά μέσα να αναφέρουν πως η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας .

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού καναλιού Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο ότι προκαλεί πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση τους, εάν συνέχιζε την επιθετική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο και τις διακηρύξεις «μίσους» προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί για ισλαμοφοβία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον τελευταίο καιρό έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις έχουν παραπεμφθεί για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

«Η τελωνειακή ένωση επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές αφορολόγητων και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλα μέσα εναντίον της Τουρκίας επιτιθέμενη "στο πορτοφόλι'. 

Στο πλαίσιο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται ότι αυτή μελετά αυτό το μονοπάτι, αλλά κι ότι θα απαιτήσει τη συμφωνία των άλλων αρχηγών κυβερνήσεων της Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το μέσο ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται πως στο περιθώριο των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, είχε ζητήσει πριν από τρεις εβδομάδες και η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε στείλει επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι, τονίζοντας πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγή: Europe1