Γαλλία: Χιλιάδες μαθητές κατέκλυσαν τη Βαστίλη - Επεισόδια με την αστυνομία

Στα πλάνα διακρίνονται αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής να επιτίθενται με γκλομπ σε ομάδα διαδηλωτών, επιχειρώντας να εκκενώσουν την πλατεία, αναφέρει το Reuters

Γαλλία-διαδηλώσεις

Χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, με επεισόδια να σημειώνονται το απόγευμα της Πέμπτης κοντά στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, όπου χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν για τις συνθήκες στα σχολεία της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Στα πλάνα διακρίνονται αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής να επιτίθενται με γκλομπ σε ομάδα διαδηλωτών, επιχειρώντας να εκκενώσουν την πλατεία.

Παράλληλα, μαθητές απέκλεισαν την Πέμπτη την είσοδο λυκείου στο βορειοανατολικό Παρίσι, στήνοντας οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, προτού επέμβει η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Το λύκειο Hélène Boucher έχει εξελιχθεί σε ένα από τα επίκεντρα των συγκρούσεων στη γαλλική πρωτεύουσα και ήταν ένα από τα εκατοντάδες σχολεία των οποίων η λειτουργία διαταράχθηκε την Πέμπτη λόγω των διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 12 συγκεντρώσεις υποστήριξης του μαθητικού κινήματος είχαν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στην ημέρα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν συγκεντρωθεί στους γύρω δρόμους, καθώς οι μαθητές κατευθύνονταν προς το σχολείο. Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν χειρουργικές μάσκες ή φούτερ με κουκούλα, προφανώς για να μην αναγνωρίζονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 6.600 συλλήψεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι μαθητικές κινητοποιήσεις με αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι κάτω των 18 ετών.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι 375 σχολεία παρέμειναν την Πέμπτη πλήρως ή εν μέρει κλειστά λόγω των κινητοποιήσεων.

Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση

Παρότι ο αριθμός των σχολείων που παρέμειναν κλειστά ήταν μικρότερος σε σχέση με την Τρίτη, η πίεση στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εντείνεται.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί εξέφρασε τη λύπη του για «τη βία, τις επιθέσεις εναντίον μαθητών και προσωπικού, τους τραυματισμούς αστυνομικών και χωροφυλάκων, τα σχολεία που πυρπολούνται ή βανδαλίζονται, τις χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας, για να μην αναφέρουμε τις απειλές και τις ύβρεις».

Παράλληλα, επέκρινε «τους πολιτικούς ηγέτες που εκμεταλλεύονται αυτή την οργή για να δώσουν τις εκλογικές τους μάχες». Η Γαλλία οδηγείται σε προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με την ασφάλεια της νεολαίας της Γαλλίας», τόνισε ο Λεκορνί.

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει»

Καπνοί από κάδους απορριμμάτων που καίγονταν στην περιοχή είχαν καλύψει την ατμόσφαιρα στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου εκατοντάδες μαθητές λυκείων και φοιτητές ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία της Βαστίλης, το επίκεντρο της διαδήλωσης.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα των σχολείων τους, ενώ άλλοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Περισσότερα χρήματα για την καταστολή παρά για την εκπαίδευσή μας» και «Ποιος μας προστατεύει από την αστυνομία;».

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Στο Βέλγιο, ο δήμαρχος της Λιέγης, Βίλι Ντεμεγιέρ, απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις έως τα μεσάνυχτα της 16ης Οκτωβρίου, επικαλούμενος «πραγματικό, σοβαρό και άμεσο κίνδυνο» νέων συγκρούσεων και βανδαλισμών.

Η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να απωθήσει εκατοντάδες διαδηλωτές. 

Οι αρχές έστειλαν επίσης έκτακτα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα καταστηματαρχών, καλώντας τους να κλείσουν τα καταστήματά τους λόγω των επεισοδίων.

Σχεδόν 90 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Αστυνομικές ενισχύσεις έφτασαν από τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα, ενώ αναμένονται και άλλες δυνάμεις.

Μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μονς και τη Σαρλερουά.
 

Πηγή: skai.gr
11 0 Bookmark

Απόρρητο