Γαλλία: Στο εδώλιο ξανά ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

Η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion, η οποία αφορά τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές του 2012, άρχισε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Παρισιού χωρίς να είναι παρών ο Σαρκοζί.

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για διαφθορά, ο πρώην πρόεδρος δικάζεται αυτή τη φορά για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Η δίκη έχει πάντως πολλές πιθανότητες να αναβληθεί για αργότερα, καθώς νοσηλεύεται ο συνήγορος του Ζερόμ Λαβριγέ, ενός από τους 13 συγκατηγορουμένους του Σαρκοζί.

Ο Ζερόμ Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του τότε απερχόμενου προέδρου, ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Λαβριγέ έφθασε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και δεν τον χαιρέτησε κανένας.

Οι συνήγοροι των συνολικά 14 κατηγορουμένων -πρώην στελέχη της εταιρείας Bygmalion και του συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, μετεξελίχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους), λογιστές- προσυπέγραψαν άπαντες το αίτημα για αναβολή και η εισαγγελία δεν αναμένεται να φέρει αντίρρηση. Στην περίπτωση αυτή, η δίκη, η ακροαματική διαδικασία της οποίας θα διαρκέσει ένα μήνα, μπορεί να αρχίσει πραγματικά τον Μάιο.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική από το 2016, παραμένει πολύ δημοφιλής στη δεξιά παράταξη, όπου καμιά προσωπικότητα δεν έχει επιβληθεί για να αντιπροσωπεύσει το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» στις εκλογές.

Ενώ ορισμένοι στη δεξιά παράταξη τον θεωρούσαν πιθανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2022, ο Σαρκοζί καταδικάσθηκε την 1η Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών».

Τώρα κινδυνεύει να του επιβληθούν ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας» στην υπόθεση Bygmalion, η οποία είχε προκαλέσει αλλεπάλληλες αναταράξεις στη δεξιά με διαδοχικές αποκαλύψεις.

Μολονότι έχει δηλώσει πως «δεν θα κρυφτεί», ο Σαρκοζί έκανε γνωστό πως δεν θα παρευρεθεί στις ακροαματικές συνεδριάσεις που τον αφορούν.

Αντίθετα από τους συγκατηγορουμένους του που παραπέμπονται κυρίως για απάτη ή συνέργεια, δεν κατηγορείται για το σύστημα των πλαστών τιμολογίων που είχε αναπτυχθεί για να κρύψει τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του.

Όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο και «αναμφισβήτητα» επωφελήθηκε από την απάτη που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» απ' αυτά που επέτρεπε ο νόμος: τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).

Η δεξιά κάνει λόγο για «δικαστικό διωγμό» του και ο Σαρκοζί προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό κατά της καταδίκης του σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή για την λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών» ενώ δεν αποκλείει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ