Γαλλία: Πλήθος κόσμου στους δρόμους-Διαμαρτύρονται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία, για τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, αποκηρύσσοντας αυτό που οι ίδιοι βλέπουν ως καταπιεστικό μέτρο, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 παρά τη θέλησή τους, αλλά και να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τις καθημερινές δραστηριότητες τους.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, της Νίκαιας, της Μονπελιέ και άλλων πόλεων, με τους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στη δικτατορία» και με συνθήματα «Μακρόν δε θέλουμε το δικό σου πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Οι διαδηλώσεις έχουν ενώσει ένα ανόμοιο πλήθος διαδηλωτών κατά της νομοθεσίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η νομοθεσία έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας COVID-19, καθώς τα κρούσματα μεταδίδονται σε ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά και να βοηθήσει στη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν αναρχικοί της σκληροπυρηνικής αριστεράς, σκληροπυρηνικοί της άκρας δεξιάς, αλλά και υποστηρικτές των αντικυβερνητικών «κίτρινων γιλέκων» του κινήματος που ταρακούνησε την ηγεσία του Μακρόν την περίοδο 2018-2019, αλλά και άλλοι πολίτες που στρέφονται κατά των εμβολίων ή θεωρούν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού διαχωρίζει τους πολίτες, σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση από τον Μακρόν, των σχεδίων του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού τον προηγούμενο μήνα. Τα 2/3 των Γάλλων έχουν τώρα λάβει τουλάχιστον μία δόση και ποσοστό 55% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παρόμοια πιστοποιητικά εμβολιασμού, που αποδεικνύουν τον εμβολιασμό ενός πολίτη ή πρόσφατο αρνητικό τεστ στην COVID-19, έχουν εισαχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το γαλλικό πιστοποιητικό εμβολιασμού και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στις υπηρεσίες υγείας, είναι ίσως τα πιο ακραία μέτρα.

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες στη Γαλλία πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθουν σε ένα εστιατόριο, αλλά και σε ένα νοσοκομείο για να λάβουν μη επείγουσα θεραπεία ή για να ταξιδέψουν με το σιδηρόδρομο μεταξύ πόλεων.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι επίσης, ήδη απαραίτητο, για την είσοδο των Γάλλων σε πισίνες κολύμβησης, στα μουσεία, αλλά και στα νυχτερινά κλαμπ.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν περιθώριο μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου να εμβολιαστούν ή να βρεθούν αντιμέτωπη με την αναστολή της εργασίας τους.

Πηγή: skai.gr