Γαλλία- «Penelope Gate»: Ο Φιγιόν επιστρέφει στο εδώλιο για τις εικονικές θέσεις απασχόλησης

Ο Φρανουσά Φιγιόν επιστρέφει στο εδώλιο: ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, η σύζυγός του και ο πρώην αναπληρωτής του στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση δικάζονται από σήμερα σε δεύτερο βαθμό στην υπόθεση για τις εικονικές θέσεις απασχόλησης της Πενελόπ Φιγιόν που στάθηκε μοιραία για την κούρσα του συζύγου της για την γαλλική προεδρία το 2017.

Αυτή η δεύτερη δίκη διεξάγεται ενάμισι χρόνο μετά την καταδίκη του πρώην ενοίκου του μεγάρου Ματινιόν (σ.σ.: το γαλλικό πρωθυπουργικό μέγαρο) κυρίως για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων, σε φυλάκιση πέντε ετών, τα δύο από τα οποία χωρίς αναστολή, σε πρόστιμο 375.000 ευρώ και σε απαγόρευση της συμμετοχής του ως υποψηφίου σε εκλογές για δέκα χρόνια. Ο Φιγιόν κατέθεσε αμέσως έφεση.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένονται στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού στις 13:30 (τοπική ώρα), για μια πρώτη ημέρα αφιερωμένη σε διαδικαστικά ζητήματα.

Την ώρα που έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για μια νέα προεδρική εκλογή, το εφετείο θα εξετάσει ως τις 30 Νοεμβρίου μια υπόθεση συνώνυμη με πολιτικό ναυάγιο.

Η σατιρική εφημερίδα Le Canard enchaîné είχε αποκαλύψει το «Πενελόπγκεϊτ» στις 24 Ιανουαρίου 2017, με αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας. Οι αποκαλύψεις είχαν προκαλέσει σάλο και ο υποψήφιος της δεξιάς, κήρυκας της ακεραιότητας και φαβορί στις δημοσκοπήσεις, βρέθηκε κατηγορούμενος έξι μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ηλικίας σήμερα 67 ετών και συνταξιούχος, ο Φρανσουά Φιγιόν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την απασχόληση της συζύγου του ως κοινοβουλευτικής βοηθού στο διάστημα από το 1998 ως το 2013, στο πλαίσιο τριών συμβολαίων υπογεγραμμένων από τον ίδιο και από τον άνθρωπο που ήταν τότε αναπληρωτής του στην Εθνοσυνέλευση, τον Μαρκ Ζουλό.

Πρόκειται για «εικονικές ή υπερεκτιμημένες» υπηρεσίες που αμείφθηκαν με 613.000 ευρώ καθαρά (περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ μικτά), αναφέρεται στην κατηγορία, σύμφωνα με την οποία οι δραστηριότητες της Πενελόπ Φιγιόν είχαν να κάνουν με τον «κοινωνικό ρόλο» μιας «συζύγου πολιτικού», και δεν ήταν δραστηριότητες μιας συνεργάτιδας. Η δουλειά της ήταν σίγουρα «διακριτική», στην πλειονότητά της προφορική, αλλά «ουσιαστική», υποστήριζε ανέκαθεν ο σύζυγός της.

Το ζευγάρι δικάζεται επίσης για την απασχόληση των δύο παιδιών τους ως κοινοβουλευτικών βοηθών του πατέρα τους στο διάστημα από το 2005 ως το 2007 (100.000 ευρώ μικτά), καθώς και για το συμβόλαιο της Πενελόπ Φιγιόν ως «λογοτεχνικής συμβούλου» το 2012 και το 2013 στην επιθεώρηση Revue des deux mondes, ιδιοκτησίας του Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (135.000 ευρώ μικτά).

Φίλος του Φρανσουά Φιγιόν, ο επιχειρηματίας αυτός παραδέχθηκε σε χωριστή διαδικασία πως επρόκειτο για μια εν μέρει εικονική απασχόληση και καταδικάσθηκε το 2018 για κατάχρηση κοινωνικών αγαθών.

Ο Φρανσουά Φιγιόν διώκεται τέλος επειδή παρέλειψε να δηλώσει ένα δάνειο του Λαντρέ ντε Λασαριέρ ύψους 50.000 ευρώ στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP) - αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό.

Το διακύβευμα αυτής της δίκης σε δεύτερο βαθμο είναι «να αναγνωριστεί επιτέλους η αθωότητα» του Φρανσουά Φιγιόν «καθώς και αυτή της συζύγου του», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορος του Φρανσουά Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί.

Σε πρώτο βαθμό, η Πενελόπ Φιγιόν καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή, πρόστιμο 375.000 ευρώ και απαγόρευση της συμμετοχής της ως υποψήφιας σε εκλογές για πέντε χρόνια. Αμφότεροι άσκησαν έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ