Η Λεπέν προκαλεί ξανά με δάνειο από ουγγρική τράπεζα για την προεκλογική της εκστρατεία

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έλαβε δάνειο ύψους 10,6 εκατομμυρίων ευρώ από ουγγρική τράπεζα για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το ραδιόφωνο RTL.

Αυτό συμβαίνει αφού η υποψήφια για την προεδρία του «Rassemblement National» δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη λήψη τραπεζικών δανείων στην πατρίδα της.

Το κόμμα της Λεπέν έχει προϊστορία στην αναζήτηση αμφιλεγόμενων χρηματοδοτήσεων.

Κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών του 2014, το κόμμα της Λεπέν κατέφυγε στη Πρώτη Τσεχορωσική Τράπεζα της Ρωσίας για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία της με 9 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγα χρόνια αργότερα, η τράπεζα χρεοκόπησε.

Τότε προκλήθηκαν ανησυχίες από την είδηση ότι η Λεπέν, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι θαυμάστρια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε μια πιο ήπια γραμμή έναντι της Ρωσίας για την Ουκρανία, προτρέποντας τη Δύση να εγκαταλείψει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματός της «Rassemblement national» Ζορντάν Μπαρντελά, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την ύπαρξη ενός δανείου που χορηγήθηκε από «μια ευρωπαϊκή τράπεζα».

Η εν λόγω τράπεζα προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι είναι μια ουγγρική τράπεζα, το όνομα της οποίας αποκρύπτεται από στελέχη του κόμματος λόγω της ύπαρξης «ρήτρας μη γνωστοποίησης».

Τον Οκτώβριο, η Μαρίν Λεπέν είχε πραγματοποιήσει το ταξίδι στη Βουδαπέστη, λίγες εβδομάδες μετά τον Ερίκ Ζεμούρ.

Απροθυμία γαλλικών τραπεζών για χρηματοδότηση

Το ποσό των 10,6 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια σημαντική ώθηση για τη Λεπέν, η οποία είχε αναγκαστεί σε μια προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων λόγω των περιορισμένων οικονομικών του κόμματος και της απροθυμίας των γαλλικών τραπεζών να της δανείσουν χρήματα.

Στη Γαλλία, οι προεκλογικές εκστρατείες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από συνδρομές μελών και δωρεές από ιδιώτες μέχρι το όριο των 4.600 ευρώ ανά δωρητή και ανά εκλογές, καθιστώντας τα δάνεια ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότησης.

Μετά τις εκλογές, ένα σύστημα εφάπαξ επιστροφής των εξόδων επιτρέπει στους υποψηφίους και τα κόμματα να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την εκστρατεία.

Στους υποψηφίους που φτάνουν στον δεύτερο γύρο – και η Λεπέν φαίνεται ότι θα το πετύχει επί του παρόντος – επιστρέφεται το 47,5% του ορίου δαπανών που έχει καθοριστεί με διάταγμα. Το 2017, το ποσό αυτό ήταν 10,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2021, η ίδια προειδοποίησε τον πρόεδρο Μακρόν για τη δυσκολία ορισμένων υποψηφίων -μεταξύ των οποίων και ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν και ο Ερίκ Ζεμούρ- να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: euractiv.gr