Η Ιταλία είναι «σημαντικός εταίρος», δηλώνει η πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την κρίση στις σχέσεις Ρώμης - Παρισιού

Μία ημέρα μετά την κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν για την «ανικανότητα» της πρωθυπουργού της Ιταλίας να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός «ψύχραιμου διαλόγου» μεταξύ του Παρισιού και της Ρώμης, μία ημέρα μετά την κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν για την «ανικανότητα» της πρωθυπουργού της Ιταλίας να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

«Θα ήθελα να ξαναπώ ότι η Ιταλία είναι ουσιαστικός εταίρος της Γαλλίας, ότι η σχέση μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και ότι θα προκρίνουμε τη συζήτηση, έναν ψύχραιμο διάλογο, για να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε η Μπορν στους δημοσιογράφους.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, η Μπορν ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου αν η κυβέρνησή της θα ζητήσει συγγνώμη από την Ιταλία.

«Συμφωνώ απολύτως, και για εμάς επίσης η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος», σχολίασε ο ντε Κρο μετά τη σύντομη απάντηση της Γαλλίδας ομολόγου του.

Ο Νταρμανέν είπε χθες ότι η Τζόρτζια Μελόνι είναι «ανίκανη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό» και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι της Ιταλίας ακύρωσε αμέσως την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Παρίσι. Σήμερα κάλεσε τον Νταρμανέν να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ