Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά των περιορισμών για τον κορωνοϊό

Φωνάζοντας "Ελευθερία, ελευθερία!", δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία κατά των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid-19 υπό την επίδραση της παραλλαγής Δέλτα.

Η αστυνομία εκτίμησε πως ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν 11.000 στο Παρίσι και σχεδόν 150.000 στις συγκεντρώσεις σε μια εκατοστή πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία (νότια), όπου χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας διαδήλωσαν φωνάζοντας "Μακρόν, δεν θέλουμε το πιστοποιητικό σου" ("Macron, ton pass, on n'en veut pas").

Στο Παρίσι, μια πορεία που αποτελείτο κυρίως από "κίτρινα γιλέκα", το κίνημα αμφισβήτησης για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ξεκίνησε από την Πλατεία της Βαστίλης, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας. Σε σποραδικά επεισόδια αντιπαρατέθηκαν αστυνομικοί με μοτοσικλέτες και διαδηλωτές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αρκετές χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, σχεδόν όλοι χωρίς μάσκες, συγκεντρώθηκαν υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου, της Μασσαλίωτιδας, στην πλατεία Τροκαντερό, στο δυτικό Παρίσι, έπειτα από κάλεσμα του πρώην ακροδεξιού ευρωβουλευτή Φλοριάν Φιλιπό.

"Έλευθερία, ελευθερία" φώναζαν οι διαδηλωτές, που είχαν έρθει από το Παρίσι και από την επαρχία και συγκεντρώθηκαν γύρω από μία εξέδρα όπου είχαν στηθεί δεκάδες γαλλικές σημαίες. "Ελευθερία, δεν είμαι το πειραματόζωό σου", ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγραφόταν σε ένα πανό.

Σε ένα τουίτ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έκανε λόγο για "εννέα προσαγωγές" στο Παρίσι, όπου επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στα Ηλύσια Πεδία. "Καταδικάζω", πρόσθεσε, "με τον πιο έντονο τρόπο τις βίαιες συμπεριφορές που έθεσαν στο στόχαστρο αστυνομικούς, χωροφύλακες και δημοσιογράφους".

Οι κινητοποιήσεις αυτές σημειώνονται ενώ οι Γάλλοι δηλώνουν στην πλειονότητά τους υπέρ της απόφασης που έλαβε στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς και άλλα επαγγέλματα υπό την ποινή κυρώσεων.

Η επέκταση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού (που δείχνει αν ο/η κάτοχός του έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έχει νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ Covid-19) στην πλειονότητα των δημόσιων χώρων συγκεντρώνει επίσης πλειονότητα θετικών απόψεων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την επομένη των ανακοινώσεων αυτών.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό, που εφαρμόζεται ήδη σε πολιτιστικούς χώρους και χώρους ψυχαγωγίας, αναμένεται να επεκταθεί από τις αρχές Αυγούστου στα καφέ, τα εστιατόρια και τα τρένα.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Εμμανουέλ Μακρόν είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των εμβολιασμών στη Γαλλία: 39 εκατομμύρια άνθρωποι, το 58% του συνολικού πληθυσμού, είχαν λάβει μέχρι χθες Παρασκευή τουλάχιστον μία δόση και το 48% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όμως έπειτα από μια υποχώρηση της επιδημίας την άνοιξη, ο αριθμός των μολύνσεων εκτοξεύθηκε κατακόρυφα στη Γαλλία υπό την επίδραση της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική, φθάνοντας από 4.500 στις 9 Ιουλίου σχεδόν τις 21.500 χθες. Η επιδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 110.000 θανάτους στη Γαλλία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο santepubliquefrance.fr.

Η εναντίωση στα κυβερνητικά μέτρα συνδέει διαδηλωτές που τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας, των εμβολίων ή των περιοριστικών μέτρων με διάφορες και ευμετάβλητες διεκδικήσεις.

Το περασμένο Σάββατο, τουλάχιστον 110.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά του εμβολιασμού, της "δικτατορίας" ή του υγειονομικού πιστοποιητικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ