G7: Σχέδιο 600 δισ. δολαρίων για να «πληγεί» η ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας - Επενδύσεις σε Υγεία, Κλίμα και Ενέργεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος ονόμασε το σχέδιο «Φτιάξτε ξανά έναν καλύτερο κόσμο» - 200 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ και 400 δισ. από τις υπόλοιπες έξι χώρες μέσα στην επόμενη 5ετία - «Δεν είναι φιλανθρωπία, θα κερδίσουμε όλοι», είπε ο Μπάιντεν

Την αμερικανική θέση προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία ανάπτυξη -σε όλα τα επίπεδα- της Κίνας φέρονται να υιοθετούν οι ηγέτες της G7΄. Ο Αμερικανός πρόεδρο0ς Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε, παρουσία των υπολοίπων έξι ηγετών, σχέδιο  600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να χτυπηθεί η οικονομία και οι επενδύσεις του Πεκίνου σε όλον τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμεύσει το ποσό των 200 δισ. δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα 400 θα καλυφθούν από τις άλλες έξι χώρες-μέλη της G7 και θα αφορούν επενδύσεις σε ηλιακά αγροκτήματα, εγκαταστάσεις Υγείας, συνδέσεις επικοινωνίας σε όλον τον πλανήτη και σε άλλες τεχνολογίες. 

Συνολικά, τα κράτη της G7 θα δεσμεύσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας την επένδυση ανθρωπιστική, οικονομική και ασφάλειας.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες συχνά στερούνται της κεντρικής υποδομής για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παγκόσμιων σοκ, όπως μια πανδημία, έτσι αισθάνονται ότι οι επιπτώσεις ήταν έντονες και δυσκολεύονται να ανακάμψουν», είπε. «Αυτό δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό μέλημα. Είναι θέμα οικονομίας και ασφάλειας για όλους μας», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Τα χρήματα θα δαπανηθούν σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, το κλίμα, η ενέργεια και η ισότητα των φύλων. Ο Μπάιντεν ονόμασε την ιδέα «Φτιάξτε ξανά έναν καλύτερο κόσμο». 

«Αυτές οι στρατηγικές επενδύσεις είναι τομείς ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινή μας παγκόσμια σταθερότητα, υγεία και ασφάλεια υγείας, ψηφιακή συνδεσιμότητα, ισότητα και ισότητα των φύλων, κλίμα και ενεργειακή ασφάλεια», είπε ο Μπάιντεν. Υποστήριξε ότι η επένδυση θα τονώσει την οικονομία των ΗΠΑ και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι αυτό δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση που θα αποφέρει κέρδη για όλους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και των ανθρώπων όλων των εθνών μας. Θα τονώσει όλες τις οικονομίες μας. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να μοιραστούμε το θετικό μας όραμα για το μέλλον», τόνισε.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι επιχορηγήσεις 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα βοηθήσουν τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες και τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας. «Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή: οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο G7 θα επιδιώξουν επίσης να κινητοποιήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια επιπλέον κεφάλαια από άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλα».

Τα σχέδια του Μπάιντεν περιλαμβάνουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για ηλιακά μίνι δίκτυα, ηλιακές καμπίνες με τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες στην Αγκόλα. μια επιχορήγηση 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη εργασιών για ένα εργοστάσιο εμβολίων στη Σενεγάλη. και ένα συμβόλαιο 600 εκατομμυρίων δολαρίων για μια αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου για τη σύνδεση της Σιγκαπούρης με τη Γαλλία μέσω της Αιγύπτου και του Κέρατος της Αφρικής. Υπάρχουν επίσης χρήματα για τη μελέτη κατασκευής νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ρουμανία.
 

Πηγή: skai.gr