G20: Πρώτη συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Μπλίνκεν και Λαβρόφ συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά - Τι ειπώθηκε στη σύντομη συνομιλία τους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της G20 στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξιδεύει με τον Μπλίνκεν. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σχετικά με την Ουκρανία καθώς και την αναστολή από τη Ρωσία της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα New START.

Σύμφωνα με το CNN, Μπλίνκεν και Λαβρόφ συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά, είπε ο ίδιος αξιωματούχος. Στη σύντομη συνομιλία τους, ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Πολ Γουίλαν και να ξαναρχίσει τη συμμετοχή στη συνθήκη στο New START. Επίσης, υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σύμφωνα με την πηγή.

Η πηγή είπε επίσης ότι αυτή η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ότι ο Μπλίνκεν ήταν αυτός που προσέγγισε τον Λαβρόφ στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε στο CNN ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ωστόσο υποβαθμίζοντας την σύντομη συνομιλία είπε ότι δεν πρόκειται ούτε για διαπραγμάτευση ούτε για συνάντηση.

«Ο Μπλίνκεν ζήτησε επαφή με τον Λαβρόφ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η τελευταία φορά που ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ συναντήθηκαν προσωπικά ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή.

Νωρίτερα ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 «αμαυρώθηκε» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση αμαυρώθηκε και πάλι από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη σκόπιμη εκστρατεία καταστροφής εναντίον αμάχων και την επίθεσή της στις βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», είπε.

Πηγή: skai.gr