G20 Ινδία: Συμφωνία για συναινετική διακήρυξη, παρά τις διαφωνίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η G20 υιοθέτησε κοινή διακήρυξη στην έναρξη της συνόδου κορυφής το Σάββατο που ωστόσο απέφυγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά καλούσε όλα τα κράτη να απόσχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών

Η G20 υιοθέτησε κοινή διακήρυξη στην έναρξη της συνόδου κορυφής το Σάββατο που ωστόσο απέφυγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά καλούσε όλα τα κράτη να απόσχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι της διοργανώτριας Ινδίας ανακοίνωσε ότι η διακήρυξη  εγκρίθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του Σαββατοκύριακου.

Η διακήρυξη προκάλεσε έκπληξη καθώς η ομάδα των G20 είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά έθνη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.
Καλούμε όλα τα κράτη να υποστηρίξουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του πολυμερούς συστήματος που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε η δήλωση.

«Χαιρετίζουμε όλες τις σχετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: G20 Ινδία