ΚΑΙΡΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης: Στόχος της επίθεσης δεν ήταν να σκοτωθούν αμερικανοί στρατιώτες

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στο Κοινοβούλιο πως σκοπός των πληγμάτων της περασμένης Τετάρτης εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δεν ήταν να «σκοτώσουν στρατιώτες του εχθρού».

«Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να πλήξουμε οποιοδήποτε σημείο επιλέγουμε εμείς», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, για τα πλήγματα αυτά που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τη δολοφονία στις 3 Ιανουαρίου του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω νιώσει τόσο ντροπιασμένος. Κάναμε ένα λάθος, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο πολλών συμπατριωτών μας. Δεν το κάναμε επίτηδες. Ζητάμε και πάλι συγγνώμη» δήλωσε από το βήμα του ιρανικού Κοινοβουλίου.

Διαβεβαίωσε δε, ότι «δεν αγγίξαμε τίποτα και δεν μετακινήσαμε τα συντρίμμια του αεροσκάφους», ενώ γνωστοποίησε ότι οι ιρανικές αρχές έχουν προσκαλέσει ξένους εμπειρογνώμονες για να συμμετάσχουν στην εν εξελίξει έρευνα.

«Δεν μετακινήσαμε ούτε το σύστημα αεράμυνας, απ’ όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος» έσπευσε να συμπληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί του Σαββάτου – τέσσερα 24ωρα μετά την αεροπορική τραγωδία - ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε κατά λάθος το μοιραίο Boeing, καθώς το μπέρδεψε με… αμερικανικό πύραυλο.

Η απόκρυψη της αλήθειας από την Τεχεράνη προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του Ιράν, με αποτέλεσμα να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή media, η ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν «Θάνατος στον δικτάτορα» - αναφερόμενοι στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Υπενθυμίζεται δε, ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι ιρανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση για ορισμένες ώρες τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη, με την κατηγορία της οργάνωσης και της συμμετοχής σε «παράνομη κινητοποίηση».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ