Φουκουσίμα: Οι πρώτες αναλύσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας - Πειστικά τα αποτελέσματα

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στα δείγματα που ελήφθησαν συνάδουν με τις προβλέψεις και είναι χαμηλότερα από το πλαφόν που είχε οριστεί στα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco

Οι πρώτες αναλύσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας στα ύδατα του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, τα οποία άρχισαν την Πέμπτη να απορρίπτονται στη θάλασσα, είναι πειστικές, ανακοίνωσε σήμερα η Tepco, η εταιρεία διαχείρισης του σταθμού, η οποία πραγματοποίησε αυτούς τους ελέγχους ασφαλείας.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στα δείγματα που ελήφθησαν συνάδουν με τις προβλέψεις και είναι χαμηλότερα από το πλαφόν που είχε οριστεί στα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco.

Η Ιαπωνία προέβλεπε την απόρριψη των υδάτων αυτών - τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία για να απαλλαγούν από τις ραδιενεργές τους ουσίες, με εξαίρεση το τρίτιο, μια ραδιενεργή ουσία που είναι επικίνδυνη μόνον σε δόσεις με υψηλή συγκέντρωση - αφού προηγουμένως θα προέβαινε σε σημαντική αραίωσή τους με θαλασσινό νερό, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτά να μην ξεπερνούσε τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών εθνικών προδιαγραφών για την παρουσία τριτίου στο νερό, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς προδιαγραφές (60.000 Bq/λίτρο), και είναι επίσης περίπου 7 φορές χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/λίτρο).

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αναλύσεις καθημερινά τον προσεχή μήνα» και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Επικοινωνώντας αυτές τις προσπάθειες «ελπίζουμε να διαλύσουμε τις διάφορες ανησυχίες», υπογράμμισε επίσης η Tepco στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει αν τα πρώτα αυτά αποτελέσματα θα είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν την Κίνα, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω χθες, Πέμπτη, τους εμπορικούς περιορισμούς σε βάρος της Ιαπωνίας, αναστέλλοντας τις εισαγωγές όλων των θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος ελέγχει την απόρριψη των νερών της Φουκουσίμα, είχε ήδη διαπιστώσει χθες, Πέμπτη, ότι η συγκέντρωση τριτίου στα δείγματα νερού, που ελήφθησαν από τον σταθμό πριν από την έναρξη της απόρριψής τους στον ωκεανό, ήταν «πολύ πιο κάτω από το όριο» των 1.500 Bq/λίτρο, που έχει τεθεί για την επιχείρηση αυτή.

Το ιαπωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιεί επίσης δικούς του ελέγχους, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στη δημοσιότητα την Κυριακή. Η ιαπωνική υπηρεσία αλιείας λαμβάνει επίσης δείγματα από ψάρια για να επαληθεύσει ότι δεν έχουν επηρεαστεί.

Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, το οποίο σάρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Η απόρριψή τους θα γίνει πάρα πολύ σταδιακά, ως τις αρχές της δεκαετίας του 2050, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ