Φωτιές από νέο σκίτσο του Charlie Hebdo - Ο Ερντογάν κοιτά τα οπίσθια μουσουλμάνας (pic)

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Ερντογάν – Παρισίου ρίχνει το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo που σατιρίζει με σκίτσο του τον Τούρκο πρόεδρο, στο πρωτοσέλιδο του νέου τεύχους του που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

Το σκίτσο δείχνει τον Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται σε πολυθρόνα φορώντας φανέλα και εσώρουχό, με τη γλώσσα έξω. Κρατά στο ένα του χέρι κάποιο αναψυκτικό ενώ με το άλλο χέρι του σηκώνει το ρούχο μουσουλμάνας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της. «Ω! Ο προφήτης!» απεικονίζεται να λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Η λεζάντα του πρωτοσέλιδου γράφει «Ερντογάν. Στην ιδιωτική του ζωή, είναι αστείος».

Οργή στην Άγκυρα

Η πρώτη οργισμένη –και καθόλου ψύχραιμη αντίδραση της Άγκυρας, ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Σερντάρ Καμ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Charlie Hebdo: Είστε μπάσταρδοι. Είστε γιοί σκύλων».

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας

Η σάτιρα αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες με τον Ερντογάν να προτρέπει σε εμπάργκο γαλλικών προϊόντων τους μουσουλμάνους και την Γαλλία να ζητεί από την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σύσσωμη η Ευρώπη καταδίκασε τις προσβολές Ερντογάν κατά Μακρόν ενώ η Κομισιόν απηύθυνε προειδοποίηση προς την Άγκυρα για το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, απευθύνθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν μετά την μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκεέρτ Βίλντερς, για σατιρικό σκίτσο που ανήρτησε στο Twitter.

«Έχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών», δήλωσε ο Ρούτε.
 

Πηγή: skai.gr