Φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η ταχεία συμφωνία για πακέτο ανάκαμψης- Σύσκεψη επικεφαλής θεσμών 8/7

Η επίτευξη ταχείας και φιλόδοξης συμφωνίας επί του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη θα αποτελέσει την ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ κατά τις επόμενες εβδομάδες, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προαναγγέλοντας παράλληλα σύγκλιση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου.

Η Επιτροπή έχει διατυπώσει προτάσεις που ανταποκρίνονται δυναμικά στις ανάγκες της Ευρώπης για την ανάκαμψη και θα θέσουν τα θεμέλια μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας για τις μελλοντικές γενιές, τόνισε στη δήλωση της η κα Φον ντερ Λάιεν.

"Από τις 27 Μαΐου που η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της για το μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU και το αναθεωρημένο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, έχουν γίνει εντατικές επαφές τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και με το Συμβούλιο. Οι εποικοδομητικές αυτές ανταλλαγές απόψεων κατέδειξαν ότι υπάρχει κοινή βούληση να αναληφθεί δράση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και κοινό έδαφος όσον αφορά πολλές πτυχές του σχεδίου." συνέχισε και πρόσθεσε πως θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική ηγεσία για την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής.

"Είναι εξαιρετικά σημαντική η στενή συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και η πλήρης συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ταχεία επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας." είπε.

Με αφορμή αυτόν τοντον σκοπό, εξήγησε η πρόεδρος, και σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, προσκάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντάβιντ Σασόλι και τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ σε σύσκεψη στις 8 Ιουλίου για να κάνουμε απολογισμό της ως τώρα προόδου και να προετοιμάσουμε τις επικείμενες εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Είναι κοινή μας ευθύνη να ολοκληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο ανάκαμψης και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων.

Πηγή: skai.gr