Φίλης σε ΣΚΑΪ: Πώς επηρεάζει τις αμερικανικές εκλογές η υγεία του Τραμπ

Η ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ από κορωνοϊό, έφερε τα πάνω κάτω στις ΗΠΑ που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν για όλα τα ενδεχόμενα που σχετίζονται με την πορεία της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, εξήγησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και επικεφαλής των Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Σχολίασε επίσης, ότι με την βόλτα που έκανε ο Τραμπ με το SUV θέλησε μια ακόμη φορά να αποδείξει ότι είναι υπεράνω νόμων και θεσμών.

Οι εκλογές δεν ακυρώνονται αλλά υπάρχει παραθυράκι για μικρή αναβολή τους, μια χρονική μετάθεση. Αν ο Τραμπ δεν κατέλθει, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ορίσουν τον νέο υποψήφιό τους, που κατά 99% θα είναι ο αντιπρόεδρος.

Αν ο Τραμπ έχει αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του τότε οι αρμοδιότητές του περνάν στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να αποδεχθεί ο ίδιος εγγράφως την αδυναμία του και να παραδώσει αρμοδιότητες για όσο καιρό κρίνει. Αυτό έχει γίνει τρεις φορές συνολικά στις ΗΠΑ, μία φορά επί Ρόναλντ Ρέιγκαν και δυο φορές επί Τζορτς Μπους τζούνιορ. Και στις τρεις περιπτώσεις η παράδοση των καθηκόντων τους ήταν για λίγες ώρες και για λόγους υγείας.

Ο δεύτερος τρόπος, είναι πιο “πραξικοπηματικός”, όπως εξήγησε ο κ. Φίλης. Ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο κρίνουν ότι είναι σε αδυναμία ο πρόεδρος να ασκήσει τα καθήκοντά τους με χρήση του άρθρου 2 του αμερικανικού Συντάγματος. Απευθύνονται στα δύο σώματα του Κογκρέσου που με πλειοψηφία δύο τρίτων λαμβάνουν την απόφαση.

Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του προέδρου των ΗΠΑ

Πρώτος τη τάξει αντικαταστάτης του προέδρου είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά ο/η πρόεδρος της Βουλής, που θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του/της. Ένα τέτοιο σενάριο θα θύμιζε ταινία, καθώς η Νάνσι Πελόζι είναι ορκισμένη εχθρός του Τραμπ, σχολίασε ο κ. Φίλης.

Εάν ούτε ο/η πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα, αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Γερουσίας.

Στο τραβηγμένο σενάριο που εκλεγεί πρόεδρος και τελικά πεθάνει, τότε αναλαμβάνει και πάλι ο αντιπρόεδρος τα καθήκοντά του.

Πηγή: skai.gr