FAZ: Οι ΗΠΑ θέλουν να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε και η Τουρκία θα ήθελαν να βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Οι ΗΠΑ θέλουν να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Οι δύο εταίροι στη νατοϊκή συμμαχία θα πρέπει να βρουν τρόπους διαχείρισης των διμερών σχέσεων όταν τους χωρίζουν διαφορετικά συμφέροντα, διότι δεν μπορούν πια να βασίζονται στο πλαίσιο της διατλαντικής συμμαχίας όπως στο παρελθόν.

Για την Τουρκία η σχέση με την Ευρώπη είναι σημαντικότερη από ό,τι με τις ΗΠΑ. Γιατί η Ευρώπη είναι με διαφορά ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και επενδυτής στην Τουρκία. Σε συμβολικό, ωστόσο, επίπεδο η Αμερική παραμένει κορυφαίος εταίρος της Τουρκίας. Η Άγκυρα συνδέεται στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, αλλά και μέσω των τουρκικών ελίτ, οι οποίες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Αμερική.

Στις στενές σχέσεις ωστόσο θα υπάρξει ρήξη σε περίπτωση που η Τουρκία παραμείνει οριστικά αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των F-35. Γεγονός πάντως είναι ότι η Τουρκία εξαρτάται από τις ΗΠΑ περισσότερο από το αντίθετο, μιας και η Άγκυρα χρειάζεται μακροπρόθεσμα ένα λιμάνι ασφαλείας, το οποίο μόνο το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να διασφαλίσει.

Ας μη ξεχνάμε ότι σε βασικά σημεία ταυτίζονται τα συμφέροντα των δύο χωρών, όπως τις κοινές αποστολές του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση διενέξεων σε τρίτες χώρες, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη γενικότερη χάραξη κοινής αμυντικής στρατηγικής.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα οι διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας απειλούν να δυναμιτίσουν το κοινό θεμέλιο. Έτσι, για παράδειγμα, η Τουρκία ζητά μετά την αντιπαράθεση για τους ρωσικούε S-400 κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να αποφασίζει αυτόνομα για τις αγορές όπλων. Τη στιγμή που το Πεντάγωνο ποντάρει σε κουρδικές δυνάμεις προσκείμενες στο PKK στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στη εμβάθυνση μιας εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν βλέπει πια τις ΗΠΑ ως χώρα που εγγυάται την ασφάλειά της.

Για την αντιμετώπιση των διαφορών σε ακανθώδη ζητήματα, ο πρόεδρος Μπάιτεν αναζητεί ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης έτσι ώστε να κρατήσει τη Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Πάντως τη μεγαλύτερη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία ενδέχεται να πυροδοτήσει η απόφαση του αμερικανού προέδρου να ενισχύσει τη Δημοκρατία διεθνώς και να τα βάλει με αυταρχικούς ηγέτες».

Πηγή: DW / Στέφανος Γεωργακόπουλος