Ευρωκοινοβούλιο-Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διαδικασία κατεπείγοντος για έγκριση μέχρι τον Ιούνιο

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να ψηφίσουν για να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού διαβατηρίου που θα επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό, την ανοσία ή το αποτέλεσμα του τεστ κατά του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της την περασμένη εβδομάδα για το λεγόμενο ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό, το οποίο υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση ταξιδιών, όπως αναφέρει το Politico. Έχει πιέσει να κυκλοφορήσει γρήγορα με σκοπό να έχει τεθεί σε λειτουργία το διαβατήριο μέχρι τον Ιούνιο. 

Ελπίζοντας να επιτύχουν το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη ψήφισαν στην Ολομέλεια για να χρησιμοποιήσουν την επείγουσα διαδικασία για τον φάκελο.

Η ταχεία διαδικασία μειώνει το ρόλο των σχετικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς και των μεμονωμένων βουλευτών του ΕΚ, εξαλείφοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για σύνταξη έκθεσης. Στη συνέχεια, η διαδικασία σε επίπεδο επιτροπής είτε παραλείπεται είτε μειώνεται σε προφορική συζήτηση, αποστέλλοντας την πρόταση απευθείας στην Ολομέλεια.

Οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ ήταν 468, ενώ 203 ψήφισαν κατά. Δεκαέξι βουλευτές απείχαν.
 

Πηγή: skai.gr