Έτοιμη για την μεγάλη αντεπίθεση δηλώνει η Ουκρανία - «Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος»

Ένας από τους υψηλότερους αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας, ο Ολέξι Ντανίλοφ δήλωσε ότι  η αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων θα μπορούσε να ξεκινήσει «αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα»

Έτοιμη για την μεγάλη πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, δηλώνει πως είναι η Ουκρανία, όπως δήλωσε στο BBC ένας από τους υψηλότερους αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας, ο Ολέξι Ντανίλοφ 

Ο ίδιος δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για την ημερομηνία που θα μπορούσε να ξεκινήσει η αντεπίθεση, αλλά αρκέστηκε να πει πως η ανακατάληψη εδαφών από τις δυνάμεις κατοχής του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ξεκινήσει «αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα».

Προειδοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας «δεν έχει δικαίωμα να κάνει λάθος» σχετικά με την απόφαση, καθώς πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία» που «δεν μπορούμε να χάσουμε».

Ουκρανία

«Είμαστε πάντα έτοιμοι. Το ίδιο όπως ήμασταν έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας ανά πάσα στιγμή. Και δεν είναι θέμα χρόνου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται -από τον Θεό- στη χώρα μας δεν μπορούμε να τη χάσουμε, ώστε να γίνουμε πραγματικά μια ανεξάρτητη, μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα».

Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να συμβεί αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα. Θα ήταν περίεργο να αρχίζω να λέω ημερομηνίες έναρξης των γεγονότων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει... Έχουμε ένα πολύ υπεύθυνο καθήκον ενώπιον της χώρας μας. Και καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, απέρριψε το γεγονός ότι η αντεπίθεση είχε ήδη ξεκινήσει, λέγοντας ότι «η κατεδάφιση ρωσικών κέντρων ελέγχου και ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού» ήταν καθήκον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι - την ημερομηνία που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή.

«Δεν έχουμε ρεπό κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι «απόλυτα ήρεμος» σχετικά με την έναρξη της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, λέγοντας: «Για εμάς, δεν είναι κάποιο είδος είδησης».

Σχετικά με τις πολύμηνες μάχες στο Μπαχμούτ, υπερασπίστηκε την απόφαση του στρατού της Ουκρανίας να πολεμήσει εκεί τόσους μήνες. «Το Μπαχμούτ είναι η γη μας, το έδαφός μας και πρέπει να το υπερασπιστούμε», είπε. «Αν αρχίσουμε να εγκαταλείπουμε κάθε οικισμό, αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στα δυτικά μας σύνορα όπως ήθελε ο Πούτιν από τις πρώτες μέρες του πολέμου».
Είπε ότι «ελέγχουμε μόνο ένα μικρό μέρος της πόλης και το παραδεχόμαστε. Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο Μπαχμούτ έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ολέξι Ντανίλοφ επιβεβαίωσε ακόμη ότι ορισμένες μισθοφορικές δυνάμεις της Wagner αποσύρονταν από την πόλη Μπαχμούτ, αλλά πρόσθεσε ότι «ανασυγκροτούνται σε άλλες τρεις τοποθεσίες» και «δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πολεμούν μαζί μας».

«Ναι, αυτό συμβαίνει. Αλλά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πολεμούν μαζί μας. Θα επικεντρωθούν περισσότερο σε άλλα μέτωπα... ανασυντάσσονται σε άλλες τρεις τοποθεσίες» ανέφερε στο BBC.
 
 

Πηγή: skai.gr