Κλείσιμο

Έσπερ: Αποκαταστήσαμε ένα «ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «αποκατέστησαν ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν με την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.

«Με τα πλήγματα που διεξαγάγαμε εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν με την επιχείρησή μας εναντίον του Σουλεϊμανί, θεωρώ ότι αποκαταστήσαμε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής απέναντί τους», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αλλά θα δούμε. Το μέλλον θα δείξει».

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είτε «διευθύνονται απευθείας από το Ιράν είτε όχι», συνέχισε ο Έσπερ.

Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση «να αντιδράσουμε σθεναρά για να εξασφαλίσουμε αυτό το επίπεδο αποτροπής υψηλό», συμπλήρωσε ο Έσπερ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι από την πλευρά του εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος για τις αποτρεπτικές επιπτώσεις της εξόντωσης του στρατηγού Σουλεϊμανί.

«Νομίζω πως ίσως είναι νωρίς για να το πούμε», δήλωσε. Η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ χθες είχε σκοπό «να σκοτωθούν» στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές, πρόσθεσε.

Το Ιράν εκτόξευσε 16 βαλλιστικούς πυραύλους από τρεις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 11 έπληξαν βάση στο Άιν αλ Άσαντ (δυτικά), μία βάση στην Αρμπίλ (βόρεια) και τέσσερις δεν έπληξαν στους στόχους τους, συμπλήρωσε ο στρατηγός Μίλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ