Έρογλου: Ο Αττίλας άνοιξε τις πύλες της ειρήνης! – Γκιούλ: Ισότητα της «τουρκικής Κύπρου»

Έρογλου: Ο Αττίλας άνοιξε τις πύλες της ειρήνης! – Γκιούλ: Ισότητα της «τουρκικής Κύπρου»
"Η επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974 σταμάτησε το αίμα στην Κύπρο και άνοιξε τις πύλες στον δρόμο της ειρήνης" ισχυρίστηκε την Κυριακή ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στα Κατεχόμενα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Την παρουσία Γκιούλ στα κατεχόμενα καταδίκασαν η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η Κύπρος είναι σε στρατηγική θέση στη Μέση Ανατολή, που ενδυναμώνεται με τους υδρογονάνθρακες σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο και κάνει την Τουρκία σταυροδρόμι των γραμμών ενέργειας, γεγονός που "όπως υποστήριξε, "δημιουργεί ευκαιρίες και απειλές".

Οι Γκιούλ και Έρογλου συζήτησαν το Κυπριακό, και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως «υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επιτυχία». Ο Γκιούλ επέμεινε στην θέση για τον σχηματισμό ενός «νέου συνεταιρικού κράτους» στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Ευχήθηκε να επιτευχθεί όσο πιο σύντομα συμφωνία, που θα διασφαλίζει το στάτους ισότητας της "τουρκικής Κύπρου" που είναι "συνιδιοκτήτης" του νησιού. Ο κ. Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα "δεν θα αφήσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους να είναι μειοψηφία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος".

Επίσης, δήλωσε ότι στις συνομιλίες του με τον Έρογλου υπήρξε ταύτιση απόψεων και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι στο σημείο να αποδεχθεί τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Τέλος, ο πρόεδρος Γκιούλ ανέφερε πως, αν υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και λύση στην Κύπρο, τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτό να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ