ΚΑΙΡΟΣ

Ερντογάν: Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία στη Συρία όταν φύγουν οι ΗΠΑ

Έτοιμη να αναλάβει ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία, όταν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συρία. 

«Δεν θα δημιουργηθεί κενό. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στις περιοχές της Συρίας, απ’ όπου θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις» σημείωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε απρόσμενα τον Δεκέμβριο να αποσύρει από τη Συρία τα 2.000 αμερικανικά στρατεύματα, προκαλώντας την κριτική πολλών συμμάχων και βοηθών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του δικού του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Τραμπ στη Συρία κατέστρεψε τα σχέδια εκείνων που προσπαθούν να πλήξουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», ανέφερε ο Ερντογάν.

Υπογράμμισε ότι τα βήματα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία θα πρέπει να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία διαθέτει κάθε μέσο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας από μόνη της, αρκεί οι σύμμαχοί της να της παράσχουν υλικοτεχνική υποδομή.

Επισήμανε ότι η χώρα του είναι «αποφασισμένη» να πολεμήσει εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Daesh, που απειλούν την περιοχή και τον κόσμο.

Στο θέμα των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ξεπέρασαν με επιτυχία όλα τα προβλήματα. Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή, πλήρη και στρατηγική συμμαχία, που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η συνεχής υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία θα έχει σίγουρα συνέπειες στο κοντινό μέλλον. 

Κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλαν στον τουρκικό χάλυβα, χαρακτηρίζοντάς τους ένα μεγάλο πρόσκομμα στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν σε κοινές επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της διαστημικής τεχνολογίας.
 

Πηγή: skai.gr