Ερντογάν: Σύμφωνος ο Πούτιν για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

«Προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον Πούτιν τον Αύγουστο και συμφωνούμε για την παράταση του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», είπε ο Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «συμφωνεί μαζί μου» για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η ισχύς της οποίας λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου το βράδυ, υποστήριξε σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε και για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,

«Προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον Πούτιν τον Αύγουστο και συμφωνούμε για την παράταση του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι στην 'ίδια σελίδα' σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα» σημείωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.  

Χθες, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία στην προσπάθειά τους να παρατείνουν τη συμφωνία αυτή και είναι ανοιχτή να «διερευνήσει όλες τις λύσεις».

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την περάσμενη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να ειπωθεί» σχετικά με την συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχουν σχέδια να συναντηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για την ανανέωση της συμφωνίας, και ότι δεν είναι γνωστό πότε ο Πούτιν μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία».

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr