Ερντογάν σε παρέλαση Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία χρειάζεται νέους ηγέτες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε την Πέμπτη σε μια στρατιωτική παρέλαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την αλλαγή της ηγεσίας στην Αρμενία, μετά την ήττα της χώρας από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο.

Ο Ερντογάν παρείχε στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο.

Στην παρέλαση ο Ερντογάν δήλωσε: «Ευχόμαστε στον Αρμενικό λαό να απαλλαγεί από το βάρος των ηγετών που τους παρηγορούν με τα ψέματα του παρελθόντος και τους παγιδεύουν στη φτώχεια».

«Εάν ο λαός της Αρμενίας μάθει τα μαθήματά του από αυτό που συνέβη στο Καραμπάχ, αυτό θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής».

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία ορόσημο το 2009 για την αποκατάσταση των δεσμών και το άνοιγμα των κοινών συνόρων τους μετά από έναν αιώνα εχθρότητας που προήλθε από τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από τον Οθωμανικό στρατό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι δεσμοί παρέμειναν τεταμένοι.

Ο Ερντογάν εξέδωσε παρόμοια έκκληση για πολιτική αλλαγή στην Αρμενία στις 27 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος των έξι εβδομάδων στο Καραμπάχ.

Οι μάχες σταμάτησαν τον περασμένο μήνα μετά την ανάπτυξη των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που κλειδώθηκε σε εδαφικά κέρδη από το Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας.

Το Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι κατοικημένο και, μέχρι πρόσφατα, ήταν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, μετά από έναν αιματηρό πόλεμο στη δεκαετία του 1990, κατά τον οποίο κατέλαβαν και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος παρέστη στην παρέλαση στο Μπακού με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιχλάμ Αλίγιεφ, είπε ότι υπάρχει επίσης ανάγκη να λογοδοτήσουν οι εθνικές Αρμενικές δυνάμεις για τα εγκλήματα πολέμου και την καταστροφή χωριών, πόλεων και τζαμιών.

Οι Αρμενικές δυνάμεις, ωστόσο, αρνούνται τέτοιες κατηγορίες. Λένε ότι οι δυνάμεις των Αζέρων και οι ξένοι μισθοφόροι είναι υπεύθυνοι για την μεγάλης κλίμακας πολιτιστική καταστροφή και τις φρικαλεότητες. 

Κατά την παρέλαση της Πέμπτης, ελικόπτερα που φέρουν σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πέταξαν πάνω από την κοντινή Κασπία Θάλασσα, σχεδόν 3.000 τουρκικά και αζέρικα στρατεύματα παρέλασαν στην κεντρική πλατεία του Μπακού.

Ο Αλίγιεφ αποτίει φόρο τιμής στην υποστήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ο Ερντογάν υποστήριξε τη θέση μας, τη διακίωσή μας, από την αρχή... Συμμετέχοντας σε αυτήν την παρέλαση νίκης, δείχνουμε και πάλι την ενότητα μας, όχι μόνο στους λαούς μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.
 

Πηγή: Reuters