Ερντογάν: Παραμένουμε στη Συρία, ο Άσαντ θα έχει συνέπειες – «Κλάδος ελαίας» στον Πούτιν

Η Τουρκία θα παραμείνει στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία διεμήνυσε την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας απειλές κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά τείνοντας «κλάδο ελαίας» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μετά την επίθεση του καθεστώτος Άσαντ στα τουρκικά στρατεύματα, η Τουρκία θα κρατήσει στρατιωτικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ, μαζί με τις απαραίτητες οχυρώσεις, επειδή διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία δεν θα σταματήσουν και θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα.

«Η επίθεση σε τουρκικές δυνάμεις (με επτά νεκρούς) αποτελεί σαφέστατη παραβίαση της συμφωνίας για την Ιντλίμπ και έτσι θα έχει συνέπειες για το καθεστώς Άσαντ», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στην Τουρκία από το επίσημο ταξίδι του στην Ουκρανία.

Διευκρίνισε πάντως, σύμφωνα με το Anadolu, ότι μετά την επίθεση «δεν υπάρχει ανάγκη για σύγκρουση ή αντιπαραθέσεις» με τη Ρωσία και ότι υπάρχουν σοβαρές στρατηγικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα.

Για το προσφυγικό ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν αρκεί να εκτιμούν την Τουρκία (για τη στάση της), θέλουμε να είναι υπεύθυνη η διεθνής κοινότητα και θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα». 

Είπε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια νέα σφαγή αμάχων και νέο προσφυγικό κύμα από την Ιντλίμπ, και προς την κατεύθυνση αυτοί ο τούρκος και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχαν την Τρίτη συνομιλίες. 

Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι παραγκουπόλεις για τους πρόσφυγες δεν θα παράσχουν επαρκή καταφύγια από το κρύο και έτσι υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστούν καταφύγια. Επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε από το 2014 στην Τουρκία σχετικά με τη χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η ΕΕ έχει δεσμευτεί για χορήγηση ενίσχυσης ύψους 6 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά μόλις το ποσό των 2,22 δισ. ευρώ είχε εκταμιευθεί έως τον Ιούνιο του 2019. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στους αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά έχει μικρές προσδοκίες για αποτέλεσμα λόγω των αντιδράσεων.

Πηγή: skai.gr