Ερντογάν: Ολόσωστη η δήλωση του ιμάμη ότι φταίνε οι γκέι για τον κορωνοϊό

Ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, είναι γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του. Τη φήμη του επιβεβαίωσε όταν πριν λίγες ημέρες κατά την έναρξη του Ραμαζανιού δήλωσε ότι ο κορωνοϊός οφείλεται στους ομοφυλόφιλους και τους άτεκνους.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή οργανώσεων υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, νομικών αλλά και πολιτικών. Ο Ερμπάς άνοιξε την πόρτα στο μίσος και στις διακρίσεις, του επιρρίπτουν. Για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας απλά έκανε το καθήκον του. «Η αξιολόγηση έγινε σύμφωνα με το Ισλάμ και το κοράνι» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «είναι ολόσωστη».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τάχθηκε επανειλημμένα εναντίον του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας που επέκρινε τις θέσεις του Ερμπάς, λέγοντας ότι η κριτική των νομικών δεν είναι τίποτα άλλο από μια επίθεση εναντίον του Ισλάμ και του τουρκικού κράτους. Για τον Δικηγορικό Σύλλογο οι θέσεις του Ερμπάς δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούν οργή. Στο παρελθόν είχε υπερασπιστεί παιδεραστές και μισογύνηδες.

Δικηγορικός σύλλογος Άγκυρας κατά Ερμπάς

Η θέση του δικηγορικού συλλόγου της Άγκυρας πυροδότησε μια συζήτηση γύρω από την ομοφυλοφιλία και το Ισλάμ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP κυκλοφόρησαν το hashtag ‘Ο Αλί Ερμπάς δεν είναι μόνος’. Ανάμεσα στους υποστηρικτές και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου καθώς και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Εμέρ Τσέλικ. Ο τελευταίος μάλιστα χαρακτήρισε την κριτική του δικηγορικού συλλόγου ως «φασιστική και αγενή». Ο Τσέλικ υπερασπίστηκε τον Αλί Εμπάς, λέγοντας πως ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του. Λίγο μετά το tweet του δεν άργησε να αντιδράσει και η Εισαγγελία, η οποία διέταξε να γίνουν έρευνες εναντίον του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο λόγος: «προσβολή θρησκευτικών αξιών, τις οποίες συμμερίζεται μεγάλη μερίδα του πληθυσμού».

Για την Ελιφκάν Ντεμιρτάς, δικηγόρος και ειδική σε θέματα δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων οι έρευνες «δεν είναι παρά ένα θλιβερό παράδειγμα για το πόσο πολύ έχει εξαπλωθεί το μίσος». Σε αυτό τόνισε ότι δηλώσεις του τύπου ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο» μπορεί να οδηγήσουν σε πράξεις βίας μέσα στην κοινωνία. Πάρα πολλές οργανώσεις υπεράσπισης θεμελιωδών δικαιωμάτων τάχθηκαν υπέρ του δικηγορικού συλλόγου στην Άγκυρα.

Απαγόρευση παρελάσεων γκέι 

Η Φιράτ Σοϊλέ από τη συμβουλευτική υπηρεσία ΛΑΟΤ δεν διστάζει να πει ότι οι δηλώσεις του Ερμπάς «αποτελούν αδικήματα εναντίον του Συντάγματος». «Ο Ερμπάς παραβίασε το δικαίωμα της ειρηνικής συμβίωσης με το να θέσει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα. Διότι κάθε πολίτης σε μια κοινωνία είναι ίσος με τον άλλο» συμπληρώνει.

Η Φιράτ Σοϊλέ δεν διστάζει να πει ότι τέτοιες δηλώσεις δηλητηριάζουν το κλίμα στην κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που δεν αποκλείονται τα λιντσαρίσματα.  Παρόμοιες δηλώσεις του 2015 οδήγησαν σε αντιπαραθέσεις μέσα στην κοινωνία.

Οι τουρκικές αρχές εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το κίνημα ομοφυλοφίλων. Πέρυσι τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια γκέι παρέλασης στο Πέρα στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία. Η κινητοποίηση των αρχών ήταν τεράστια. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και αντλίες νερού.

Το 2014 εγκρίθηκε παρέλαση γκέι στην Κωνσταντινούπολη. Ένα χρόνο πριν είχαν συμμετάσχει μάλιστα 100.000. Από τότε δεν έγινε άλλη παρέλαση διότι δεν εγκρίθηκε από τις αρχές.
 

Πηγή: DW - Χιλάλ Κοϊλού, Ντάνιελ Μπελούτ/ Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου