Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι "λογικές χώρες" στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν τις προσπάθειες (για κυρώσεις) εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, και η επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα αποφέρει αποτελέσματα που θα πλήξουν την Άγκυρα. 

"Πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας.Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία»,  δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά από τις προσευχές της Παρασκευής. 

"Οι λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι δείχνοντας μια θετική στάση", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ελληνικά, γαλλικά και κυπριακά αιτήματα για κυρώσεις στην Τουρκία.

Σε ομιλία του, εξάλλου, σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος AK, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξουν και τις δύο πλευρές και δεν θα ωφελήσουν κανέναν και πως οι σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν ως αποτέλεσμα.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ να αποστούν από την επιρροή αντιτουρκικών λόμπι λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία.

Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της 10ης και 11η Δεκεμβρίου και καλεί την ΕΕ να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
 

Πηγή: skai.gr