Ερντογάν για τα 2 χρόνια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Η καλύτερη απάντηση στην ισλαμοφοβία της Ευρώπης»

Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «εγκλήματα μίσους που διαπράττονται κατά των μουσουλμάνων σε διάφορα μέρη του κόσμου»

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας παρουσίασε το Σάββατο δύο βιβλία για την Αγία Σοφία, μια ημέρα πριν από τη 2η επέτειο από την επαναλειτουργία της ως τέμενος. 

Τα βιβλία περιγράφουν λεπτομερώς τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου και την αντίδραση των Τούρκων στη μετατροπή του σε τζαμί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών. 

Γράφοντας τον πρόλογο του βιβλίου για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού μνημείου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην «ιστορική σημασία των εγκαινίων του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας», λέγοντας: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. όχι μόνο για το τουρκικό έθνος αλλά για όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει.

«Με τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του, το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι η καλύτερη απάντηση στην ισλαμοφοβία, η οποία αυξάνεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται κατά των μουσουλμάνων σε διάφορα μέρη του κόσμου» δηλώνει ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η τουρκική Διεύθυνση θα κυκλοφορήσει επίσης την Κυριακή ένα ντοκιμαντέρ που θα αφηγείται ιστορίες εννέα τζαμιών σε διάφορες πόλεις της Ανατολίας, τα οποία ονομάζονται «Αγία Σοφία», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

«Το μνημείο αποκαταστάθηκε στην παλιά του αίγλη ως Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας στις 24 Ιουλίου 2020. Η Αγία Σοφία λειτούργησε ως εκκλησία για 916 χρόνια και 86 χρόνια ως μουσείο, αλλά από το 1453 έως το 1934, σχεδόν 500 χρόνια, ήταν τζαμί» αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή. Το 1985 η Αγία Σοφία προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας και παραμένει ανοιχτός για εγχώριους και ξένους επισκέπτες.
 

Πηγή: skai.gr