Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας

Ο τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του κατόπιν υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα υπέγραψε παράνομα συμφωνία με την Αίγυπτο άρα δεν άκουσε το κάλεσμά μας.

«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και τα δικαιώματα κανενός. Στην μεσόγειο όλες οι χώρες να βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων» ήταν ένα κάλεσμα που έκανε ο Ερντογάν μπροστά στις κάμερες προσθέτοντας «όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας, όσοι δεν μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα αυτό που αποκάλυψε ο Ερντογάν είναι ότι το Ορουτς Ρεις ξεκίνησε χτες το βράδυ στις 8 από την Αττάλεια και έφτασε στο σημείο όπου ξεκίνησε τις έρευνές του τουλάχιστον όπως ο ίδιος δήλωσε στις 8 το πρωί  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν σύντομος σε σχέση με αυτό που περίμεναν όλοι οι δημοσιογράφοι για του Ορούτς Ρεις και την Navtex 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απάντησε στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δηλώνοντας πως «Θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο, βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι «χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση».

«Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα» 

Τι αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση

«Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας του ερευνητικού μας σκάφους Oruç Reis και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO (κρατική  τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία)  από την κυβέρνησή μας το 2012, τέθηκε σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του Προέδρου μας.

Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση.

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα.

Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας. 

Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αντίληψη "Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν πικρά

Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».
 

Πηγή: skai.gr