Κλείσιμο

Έρευνα: Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο πάθησης στους πνεύμονες κατά 30%

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνει το ρίσκο να αναπτύξει κάποιος χρόνια πάθηση στους πνεύμονες, όπως άσθμα ή εμφύσημα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine και δείχνει πως η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί βλάψει τους πνεύμονες, παρόλο που αρχικά είχε δημιουργηθεί ως εναλλακτική και πιο υγιεινή λύση αντί του καπνίσματος.

Σύμφωνα με το Reuters,η έρευνα έδειξε αύξηση του ρίσκου ανάπτυξης κάποιας πνευμονολογικής πάθησης σχεδόν κατά ένα τρίτο. Ο κίνδυνος μάλιστα φαίνεται να είναι μεγαλύτερος στους ενήλικες που κάπνιζαν και ηλεκτρονικό και κανονικό τσιγάρο.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν λανσαριστεί ως μη βλαβερά, αλλά είναι», τόνισε ο Στάντον Γκλαντζ, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Έρευνας για το Κάπνισμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην αρχή της έρευνας κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κάποια πάθηση στους πνεύμονες. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που άτμιζαν είχαν αυξήσει κατά 30% τον κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια πνευμονολογική πάθηση, όπως για παράδειγμα άσθμα, βρογχίτιδα κ.α.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα, είχαν με το ζόρι αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πάθησης στους πνεύμονες στο διπλάσιο. Για όσους, από την άλλη, κάπνιζαν και τα δύο είδη, το ρίσκο τριπλασιάστηκε.

«Όλοι μας, μαζί και εγώ, πιστεύαμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τόσο κακά όσο τα κανονικά τσιγάρα. Από ό,τι φάνηκε είναι χειρότερα.» είπε ο Γκλαντζ.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θεωρούνται, σύμφωνα με το Reuters, αρκετά ισχυρά καθώς μελετήθηκε ο κίνδυνος σε βάθος χρόνου και έρχονται να προσθέσουν νέα στοιχεία στις ήδη υπάρχουσες μελέτες που υποστηρίζουν ότι το άτμισμα είναι βλαβερό.
 

Πηγή: Reuters