Κλείσιμο

Επιβάτες αεροπλάνου πήραν αποζημίωση για καθυστέρηση της πτήσης επειδή πέθανε ο συγκυβερνήτης

Η υπόθεση της πορτογαλικής TAP πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο δικαίωσε τους επιβάτες 

Η ακύρωση μια πτήσης εξαιτίας του αιφνιδίου θανάτου ενός μέλους του πληρώματος δεν εξαιρεί την αεροπορική εταιρεία από την υποχρέωσή της να αποζημιώσει τους επιβάτες για την καθυστέρηση, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά μια πτήση της πορτογαλικής εταιρείας TAP, η οποία ακυρώθηκε στις 17 Ιουλίου 2019 επειδή ο συγκυβερνήτης βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του δωματίου του στο ξενοδοχείο όπου διέμενε λιγότερο από δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

Η πτήση από Στουτγκάρδη προς Λισαβόνα θα αναχωρούσε στις 6:05 π.μ και ακυρώθηκε καθώς σύσσωμο το πλήρωμα δήλωσε αδυναμία να πετάξει εξαιτίας του σοκ που υπέστη.

Τελικώς οι επιβάτες πέταξαν για Λισαβόνα με πλήρωμα αντικατάστασης με μια καθυστέρηση μεγαλύτερη των δέκα ωρών.

Πολλοί επιβάτες διεκδίκησαν αποζημίωση για την καθυστέρηση, αλλά η TAP αρνήθηκε να την καταβάλει καθώς ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος του συγκυβερνήτη ήταν μια έκτακτη συνθήκη, η οποία την εξαιρεί από την υποχρέωση να αποζημιώνει επιβάτες.

Η απόφαση υπέρ των επιβατών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα ισχυριζόμενο ότι όταν μια αδικαιολόγητη απουσία - περιλαμβανομένης της ασθένειας ή του θανάτου- είναι "εγγενώς συνδεδεμένη" με τον προγραμματισμό του πληρώματος, το οποίο αποτελεί μέρος των φυσιολογικών δραστηριοτήτων μιας αεροπορικής εταιρείας.

"Όσο τραγικό και οριστικό και αν είναι, η κατάσταση με έναν απροσδόκητο θάνατο δεν διαφέρει, από νομικής πλευράς, από εκείνη κατά την οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πτήση όταν ένα μέλος του πληρώματος εμφανίζει ξαφνική αδιαθεσία λίγο πριν από την αναχώρηση της πτήσης", έκρινε το δικαστήριο.

"Ο αεροπορικός φορέας πρέπει να αναμένει να προκύπτουν τέτοια απρόβλεπτα γεγονότα στο πλαίσιο του προγραμματισμού των πληρωμάτων του και των ωρών εργασίας του προσωπικού του", καταλήγει η απόφαση.

Την υπόθεση είχε αρχικά εξετάσει το Περιφερειακό Δικαστήριο της Στουτγκάρδης, το οποίο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ερμηνεύσει τον κανονισμό δικαιωμάτων των επιβατών πτήσεων της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ