Επίθεση-Καπιτώλιο: Κλητεύσεις στον μέχρι πρότινος δικηγόρο του Τραμπ και άλλους τρεις

Ο μέχρι πρότινος δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ και άλλοτε δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, καθώς και ακόμη τρεις στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου, κλητεύθηκαν να παρουσιαστούν για να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, που είχε εξασφαλίσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο κατασπατάλησε, προτού επανέλθει στο προσκήνιο ως στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται πως πρωτοστάτησε στη διατύπωση των αβάσιμων ισχυρισμών περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020 και ότι αποπειράθηκε να πείσει τοπικούς αιρετούς να βοηθήσουν να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής.

Κλητεύθηκε να παρουσιαστεί για να καταθέσει την 8η Φεβρουαρίου ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επιτροπή αυτή προσπαθεί να εξακριβώσει τις ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του για την επίθεση στην έδρα του Κογκρέσου από χιλιάδες οπαδούς του θυελλώδους μεγιστάνα με σκοπό να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές.

Η κλήτευση του κ. Τζουλιάνι αποφασίστηκε καθώς «μελετά τους λόγους που συνέβαλαν στη βία της 6ης Ιανουαρίου, ιδίως τις προσπάθειες προώθησης των αστήρικτων καταγγελιών για εκλογική νοθεία», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, ο μαύρος Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον.

Άλλη μια πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, η Σίντνι Πάουελ, κλητεύθηκε να καταθέσει την ίδια ημερομηνία.

Μαζί με τον κ. Τζουλιάνι, η κυρία Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου που συχνά προκαλούσαν μάλλον σύγχυση παρά οτιδήποτε άλλο, διέδιδε διάφορες απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, καταγγέλλοντας λόγου χάρη ότι η... Βενεζουέλα και η Κούβα συνεργάστηκαν κρυφά με τους Δημοκρατικούς ώστε αυτοί οι τελευταίοι να κλέψουν τη «νίκη» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και άλλοι πρώην στενοί συνεργάτες του κ. Τραμπ, ανάμεσά τους ο πρώην γενικός γραμματέας («προσωπάρχης») του Λευκού Οίκου, ο Μαρκ Μέντοους, έλαβαν κλητεύσεις να καταθέσουν. Αλλά, μένοντας πιστοί στις οδηγίες του πρώην προέδρου, που χαρακτηρίζει την ειδική εξεταστική επιτροπή προκατειλημμένη, αν όχι όργανο των Δημοκρατικών, αρνούνται να συνεργαστούν.

Η επιτροπή, που εργάζεται με ταχείς ρυθμούς, έχει πάρει καταθέσεις από σχεδόν 400 μάρτυρες.

Είναι αναγκασμένη να βιαστεί, αν θέλει να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Καθώς εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν στις προσεχείς εκλογές τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής, θεωρείται δεδομένο πως θα τη διαλύσουν και θα ενταφιάσουν τη δουλειά της.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ