Κλείσιμο

Επιστημονική κοινότητα κατά Τραμπ: Παρεμποδίζει τις έρευνες για την υδροξυχλωροκίνη με ανακρίβειες

O ενθουσιασμός του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ για το φάρμακο κατά της ελονοσίας, που τώρα λέει ότι παίρνει καθημερινά την τελευταία 1,5 εβδομάδα, και η προκύπτουσα αναταραχή στα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να παρεμβαίνει σε νόμιμη επιστημονική έρευνα σχετικά με το εάν το φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει για την πρόληψη της λοίμωξης από κορωνοϊό ή τη θεραπεία της νόσου στα αρχικά της στάδια. 

Το εν λόγω φάρμακο, η υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για τη θεραπεία του λύκου και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, δεν έχει δείξει πραγματικό όφελος για νοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό και μπορεί ακόμη και να συνέβαλε σε ορισμένους θανάτους, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες. 

Ορισμένοι Βιοηθικοί επιστήμονες ζητούν ακόμη και από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, να ανακαλέσει την παραίτηση έκτακτης ανάγκης που της χορηγήθηκε τον Μάρτιο για να αποδεχθούν εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης στο εθνικό απόθεμα για χρήση σε νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Άντονι Φάουτσι, του κορυφαίου εμπειρογνώμονα των μολυσματικών ασθενειών της κυβέρνησης, λένε ότι η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι ενήμερη για το εάν το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης ή να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία. 

Οι συχνές δηλώσεις και ανακρίβειες του κ. Τραμπ, που έχει επαινέσει το φάρμακο ως "θαύμα", περιπλέκουν τα πράγματα, πολιτικοποιούν το φάρμακο και δημιουργούν φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης που εμποδίζουν την έρευνα.

«Ο ιός δεν είναι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός και η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι Δημοκρατική ή Ρεπουμπλικανική, και ελπίζω απλώς ότι οι άνθρωποι θα μας επέτρεπαν να ολοκληρώσουμε το επιστημονικό μας έργο», δήλωσε ο Δρ Γουίλιαμ Ονίλ, επεμβατικός καρδιολόγος στο Henry Ford Hospital στο Ντιτρόιτ, ο οποίος μελετά την υδροξυχλωροκίνη ως προστασία για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Το χειρότερο πράγμα στον κόσμο που θα συνέβαινε», πρόσθεσε, «είναι ότι στο τέλος αυτής της επιδημίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν έχουμε θεραπεία γιατί αφήνουμε την πολιτική να παρεμβαίνει στην επιστημονική διαδικασία».

Την Τρίτη, ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Κάπιτολ Χιλ, χαρακτήρισε την έρευνα για νοσοκομειακούς ασθενείς ως «δήλωση του εχθρού του Τραμπ». Αργότερα, στο Λευκό Οίκο, είπε ότι αποφάσισε να πάρει υδροξυχλωροκίνη μετά την θετική δοκιμασία του για τον Covid-19 και σκόπευε να το κάνει για «λίγο καιρό περισσότερο» επειδή το θεωρούσε ως «αξιόλογη γραμμή άμυνας».

«Έχει κακή φήμη μόνο επειδή το προωθώ», πρόσθεσε ο πρόεδρος. «Αν κάποιος άλλος το προωθούσε, θα έλεγαν ότι είναι το καλύτερο πράγμα ποτέ».

Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, το οποίο ηγείται ο Δρ Φάουτσι, ανακοίνωσε μια μελέτη 2.000 ασθενών για να προσδιορίσει εάν η υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, «μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία και το θάνατο από το Covid-19». Περισσότερες από 50 άλλες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν υδροξυχλωροκίνη συνεχίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι η υδροξυχλωροκίνη και η αζιθρομυκίνη μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με Covid-19, χρειαζόμαστε σταθερά δεδομένα», δήλωσε ο Δρ Φάουτσι.

Μέλη μιας ερευνητικής ομάδας παραπονέθηκαν για την «αρνητική κάλυψη μέσων» σχετικά με το θέμα της υδροξυχλωροκίνης. 

«Ο πόλεμος υστερίας των μέσων ενημέρωσης με την υδροξυχλωροκίνη έχει σκοτώσει ανθρώπους;» ρώτησε ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ, σε συνέντευξή του. "Εάν τα επιστημονικά στοιχεία αποδείξουν πράγματι ότι το φάρμακο έχει τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική αξία, η απάντηση είναι ναι."

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την πολιτική που εμποδίζει την έρευνά τους από πολύ καιρό πριν αναλάβει το αξίωμα ο κ. Τραμπ. Αλλά ίσως κανένας πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει φτάσει στο σημείο να προωθήσει ένα συγκεκριμένο, μη αποδεδειγμένο φάρμακο και στη συνέχεια να ανακοινώσει ότι το παίρνει ο ίδιος.

Ακόμη και το αγαπημένο τηλεοπτικό δίκτυο του Τραμπ, το Fox News Channel, ήταν επικριτικό. Ο ανώτερος διευθύνων σύμβουλός της για τις ειδήσεις για την υγεία, ο Δρ Manny Alvarez, χαρακτήρισε τον πρόεδρο «εξαιρετικά ανεύθυνο» για τη λήψη του φαρμάκου.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ «μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να υπερεκτιμήσουν το φάρμακο που θα τους βοηθούσε, κάτι που είναι εντελώς αναπόδεικτ, και να υποτιμήσουν τους κινδύνους που είναι γνωστοί», δήλωσε η Τζέσι Γκούντμαν, πρώην επικεφαλής επιστήμονας στο F.D.A. που ζητά από την εταιρεία να ανακαλέσει την παραίτηση. 

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται πραγματικά μόνο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών».

Ωστόσο, η προώθηση του φαρμάκου από τον πρόεδρο κάνει την έρευνα ακόμη πιο δύσκολη. Ο Δρ. Άντριαν Χερνάντεζ, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Κλινικής Έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και έχει εγγράψει 550 εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη σε μια κλινική δοκιμή για να μελετήσει εάν η υδροξυχλωροκίνη είναι αποτελεσματική ως προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, είπε ότι η προώθηση της υδροξυχλωροκίνης του Τραμπ μπορεί να έχει βλάψει τη δημόσια υγεία."

«Όταν το κάνουμε αυτό στα μέσα ενημέρωσης αντί για τις επιστημονικές και κλινικές κοινότητες, οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποια είναι η σωστή απάντηση και έτσι θα χρησιμοποιήσουν αυτό που ακούνε περισσότερο μέσω των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Δρ Χερνάντεζ. 

Ο Δρ. Χερνάντεζ και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Ονίλ, λένε ότι καμία μελέτη, ακόμη και εκείνες που διεξήχθησαν σε νοσοκομειακούς ασθενείς, δεν παρήγαγε οριστικά αποτελέσματα σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη για τον κορωνοϊό, αν και αρκετοί έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να είναι επιβλαβής ειδικά για ασθενείς με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις .

Μια ανάλυση των βετεράνων που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη έδειξε ότι το 28% εξ αυτών πέθανε, σε σύγκριση με το 11% που είχαν την κανονική νοσοκομειακή φροντίδα. Μια μικρή μελέτη στη Βραζιλία σταμάτησε μετά από ασθενείς που έλαβαν υψηλή δόση χλωροκίνης, προκάτοχο της υδροξυχλωροκίνης που οι ερευνητές θεωρούν λιγότερο ασφαλή, καθώς ανέπτυξαν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς που αύξησαν τον κίνδυνο πιθανής θανατηφόρας καρδιακής αρρυθμίας.

Πιο πρόσφατα, μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης 1.446 ασθενών στο Πανεπιστήμιο NewYork-Presbyterian-Columbia στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο New England Journal of Medicine, δεν βρήκε κανένα σαφές όφελος ή κίνδυνο για την υδροξυχλωροκίνη. 

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, μελέτες στις οποίες οι μισοί ασθενείς λαμβάνουν εικονικό φάρμακο, οι μισοί λαμβάνουν το φάρμακο και ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί γνωρίζουν ποιος παίρνει τι, είναι αναγκαίες. 
 

Πηγή: ΝΥΤimes