Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ξεκινά τη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, για να υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς των δύο κρατών. Με αμφότερες τις χώρες που ανησυχούν για το πολιτικό κενό στη Λιβύη, την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την απειλή από τζιχαντιστικές ομάδες στην Αίγυπτο, τα δυο κράτη έχουν καλλιεργήσει στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία. 

Μεταξύ της περιόδου 2013 - 2017, η Γαλλία ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων της Αιγύπτου. Μόνο το 2017, η Γαλλία παρέδωσε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των 1,4 δισ. στην Αίγυπτο. Τα εξοπλιστικά πλέον έχουν «παγώσει», συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για περισσότερα μαχητικά Rafale και πολεμικά πλοία που ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Οι διπλωμάτες λένε ότι αυτό σχετίζεται τόσο με ζητήματα χρηματοδότησης όσο και με την απάντηση της Γαλλίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι συστάσεις της γαλλικής Βουλής προς την κυβέρνηση Μακρόν το Νοέμβριο είχαν ως στόχο την ενίσχυση των ελέγχων στις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό - ένα ιδιαίτερα αδιαφανές σύστημα στη Γαλλία – φέρνοντας ως παράδειγμα τις συμφωνίες με την Αίγυπτο. Η έκθεση ανέφερε ότι μέρος του εξοπλισμού που πωλήθηκε στο Κάιρο χρησιμοποιείται για εσωτερική καταστολή.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις