Επικοινωνία Αλ Σίσι – Μακρόν: «Να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
 
Ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες ήταν το θέμα της Λιβύης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Λιβύης, στηρίζοντας παράλληλα τη μεταβατική κυβέρνηση έτσι ώστε εκείνη να προετοιμάσει εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τον ζωτικό ρόλο της Αιγύπτου στην επίλυση της κρίσης της Λιβύης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσωπικές προσπάθειες του προέδρου Αλ Σίσι που ενίσχυσαν την πολιτική διαδικασία για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της Αιγύπτου ως βασικού πυλώνα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία να επιθυμεί να συνεχίσει την εντατική συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.
 
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία της εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ, αλλά και στο θέμα του Φράγματος που απασχολεί την Αίγυπτο, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι η χώρα του στηρίζει την εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί τα συμφέροντα όλων των μερών το συντομότερο δυνατό.

Ο Αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οι ξένες παρέμβαση στη Λιβύη συμβάλλουν στην τροφοδότηση της κρίσης. Εξέφρασε επίσης την προθυμία της Αιγύπτου να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της ασφάλειας και του στρατού.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr