Επικεφαλής Pfizer: Ώρες μετά την έγκριση θα ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου

Επικεφαλής Pfizer: Ώρες μετά την έγκριση θα ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου

Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer δήλωσε στο Sky News ότι η εταιρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή των δόσεων του νέου εμβολίου κατά του κορωνοίού “μέσα σε ώρες” μετά την επίσημη έγκριση του εμβολίου.

Ο διευθύνων Σύμβουλος Άλμπερτ Μουρλά είπε ότι η εταιρία του θα καταθέσει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο “πολυ, πολύ σύντομα, μέσα σε μία δύο ημέρες” και πως στη συνέχεια είναι έτοιμη να ξεκινήσει την αποστολή των πρώτων 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου που ήδη είναι έτοιμα.

Είπε στο Sky News ότι οι δόσεις θα αποσταλούν στα κράτη αμέσως μόλις οι υγειονομικές τους αρχές δώσουν τη σχετική άδεια, αυξάνοντας έτσι και την πιθανότητα για μια “κούρσα” έγκρισης του εμβολίου, αλλά είπε ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή γιατί η ζήτηση θα είναι πολλαπλάσια της προσφοράς.

“Το φως είναι αληθινό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ”, τόνισε.

Ο Μπουρλά μίλησε στο βρετανικό δίκτυο, μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι ολοκλήρωσε την φάση 3 της κλινικής μελέτης του εμβολίου για την COVID-19, που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την γερμανική  BioNTech.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό, ένα μέγεθος που ο ίδιος χαρακτήρισε ως “θεαματικό” και “σπουδαία στιγμή για την επιστήμη, αλλά πιο σημαντικό, για την ίδια την ανθρωπότητα”. Είπε ότι η ημέρα που του είπαν για την επιτυχία του εμβολίου ήταν “η πιο σπουδαία ημέρα της ζωής μου”.

Η Pfizer έχει ήδη έτοιμες περισσότερες από 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου και υπολογίζει να φτάσει στις 50 εκατ. δόσεις έως το τέλος του έτους. Ακόμη 1,3 δισεκατομμύρια. δόσεις σχεδιάζεται να κατασκευαστούν εντός του 2021.

Ο κ. Μπουρλά είπε ότι είναι θέμα ημερών να σταλούν οι αιτήσεις αδειοδότησης στις υγειονομικές σε όλο τον κόσμο.
“Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους. Πρέπει να πάρουν το χρόνο τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες τους”.

“Μόλις μας δώσουν το πράσινο φως, στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τις αποστολές μέσα σε μια δύο ώρες”.
 

Πηγή: skai.gr