Επέμβαση στη Συρία μέσω Ακρωτηρίου εξετάζει η Μέι

Το αν η Βρετανία θα συμμετάσχει στο πλευρό των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη διαφαινόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία και κατά πόσο αυτή η απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών, εξετάζει η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός συμφώνησε την Τρίτη σε επαφές της με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο Μακρόν ότι η χημική επίθεση στην Ντούμα πρέπει να απαντηθεί.

Ωστόσο, η κα Μέι φέρεται σύμφωνα με πηγές βρετανικών μέσων ενημέρωσης ναείπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι πρέπει πρώτα να αποδεχθεί πως πίσω από την επίθεση βρισκόταν το καθεστώς Άσαντ.

Η επίσημη δήλωση εκπροσώπου της ανέφερε πως η επίθεση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της «βαρβαρότητας» του καθεστώτος, «αν επιβεβαιωθεί».

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Βρετανία αποφασίσει να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση, οι αναλυτές και οι πολιτικοί σχολιαστές συμφωνούν ότι αυτό θα συνεπάγεται έναν κρίσιμο ρόλο για τις δυνάμεις στη βάση Ακρωτηρίου.

Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώTyphoonπου αναπτύσσονται από την Κύπρο, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων κατά θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, φέρονται να είναι ήδη σε ετοιμότητα.

Την Τρίτη η κα Μέι προήδρευσε σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν σχέδια δράσης στη Συρία, χωρίς να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η κα Μέι δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις από βουλευτές, ακόμα και του κόμματός της. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η σοβαρότητα της κατάστασης στη Συρία σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματός της να διατάξει ενεργοποίηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση και άλλοι πως μια τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί παρά να ληφθεί από τους βουλευτές, οι οποίοι πάντως κανονικά επιστρέφουν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, μετά από τις διακοπές του Πάσχα.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο