Επεκτείνονται οι αναταραχές στο Ιράν - Ακόμη τρεις νεκροί διαδηλωτές από τις δυνάμεις ασφαλείας

Οι κηδείες έχουν γίνει για τους διαδηλωτές  όπως φαίνεται σημεία ανάφλεξης στις πρωτόγνωρες αναταραχές που γνωρίζει η χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Το Ιράν φαίνεται να έχει εισέλθει σε έναν κύκλο αιματηρών διαδηλώσεων, αφού άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μετά την κηδεία ενός ακόμη διαδηλωτή που σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Οι κηδείες έχουν γίνει για τους διαδηλωτές όπως φαίνεται σημεία ανάφλεξης στις πρωτόγνωρες αναταραχές που γνωρίζει η χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Σαράντα ημέρες έχουν συμπληρωθεί ήδη από το θάνατό της και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του αυταρχικού καθεστώτος δε λένε να κοπάσουν. 

Η Hengaw, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές στην πόλη Μαχαμπάντ κοντά στα δυτικά σύνορα του Ιράν με το Ιράκ το βράδυ της Πέμπτης.

Ιράν

«Θάνατος στον δικτάτορα», συνεχίζουν να φωνάζουν οι διαδηλωτές, εννοώντας τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε δήλωσή της αργά την Πέμπτη ότι οι «παράνομες δολοφονίες» από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους σε τέσσερις επαρχίες μέσα σε 24 ώρες.

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παραδοχή υπαιτιότητας από την πλευρά του μηχανισμού ασφαλείας του Ιράν, οι αρχές στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουτζεστάν δήλωσαν ότι ο αρχηγός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ζαχεντάν απολύθηκε λόγω «ελαττωμάτων» στον χειρισμό των διαδηλώσεων. 

Σε εσωτερική έρευνα που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι η αστυνομία πυροβόλησε διαδηλωτές και ότι αυτό συνέβαλε στον να αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών σε 35.

Με τις διαδηλώσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί ότι οι αρχές αρνούνται να παραδώσουν τα πτώματα ορισμένων νεκρών στις οικογένειές τους.

«Έχουμε δει πολλή κακομεταχείριση… αλλά και παρενόχληση των οικογενειών των διαδηλωτών», είπε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι οι αρχές μεταφέρουν τραυματίες διαδηλωτές από νοσοκομεία σε εγκαταστάσεις κράτησης και αρνούνται να παραδώσουν τα πτώματα στις οικογένειές τους», είπε.

Πηγή: skai.gr